петък, 24 май 2013 г.

Конституционният съд няма да касира изборите

Гласове,  20 май 2013


"Касиране на изборите може да има само когато се констатира от съда, че действителната воля на суверена не съответства на обявените изборни резултати. Тези, които поискат това, само ще се изложат пред обществото. Все пак в България има разделение на властите. Докато делото се решава в Конституционния съд, защото то няма да се реши за ден-два, парламентът ще работи и през това време ще се избере правителство. А и пред третата власт - съдебната - изглежда, ще се отвори доста работа. Така че въпросът за касирането на изборите не решава проблемите на ГЕРБ. Напротив, ще се задълбочат и тепърва ще им започнат проблемите. Тук е мястото да кажа, че бившите управляващи нямаха никакви юристи и оттам им дойдоха проблемите", коментира пред "Гласове" проф. Димитър Радев, преподавател по право и ръководител на катедра „Публичноправни науки” в Юридическия факултет на УНСС. 


- Проф. Радев, бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че ГЕРБ ще внесат в Конституционния съд жалба с искане за касиране на изборите. Каза, че ще сезират и европейските институции, тъй като доверието в българските граждани е девалвирано. Имат ли морално право от ГЕРБ да искат касиране на изборите, защо го правят  и има ли законово основание?

- ГЕРБ нямат нито морално, нито формално, юридическо право да искат касиране на изборите. В изявленията на техните лидери изпъква едно противоречие. От една страна те се представят за победители, а от друга се жалват от изборния резултат. В правната теория има доктрина за правния интерес. След като те са  “победители”, имат ли правен интерес да искат касиране на изборите и оттам - провеждането на нови избори? А и самите избори се проведоха от служебния кабинет, който бе назначен от президент на ГЕРБ. От какво и от кого се оплакват доскоро управляващите? Това не е ясно. Ясно е, че

в техните изявления, прояви и действия липсва най-важният компонент и принцип на човешкото развитие, а именно - разумът.

Същевременно бившият вътрешен министър каза, че щели да сезират за случая и европейските институции. Аз считам, че европейските институции тепърва ще бъдат сезирани и ще научават потресаващи неща за управлението на ГЕРБ. Но тук отново се сблъскваме с противоречие -

ще се оплакват пред Брюксел от собственото си управление.

Защото, ако ще се оплакват от организацията на провеждането на изборите, значи да се оплакват от себе си. Безспорно е, че служебният кабинет е съставен от лица, които в голямата си част са били на служба при ГЕРБ. Това е техният втори отбор. Тогава от какво ще се оплакват? Логическият извод е, че имат оплакване от нечестно проведените избори, защото това е основание за касиране на вота, които избори са проведени от техни хора. Виждате какъв абсурд се получава. Но така е, все пак да не забравяме, че трудно можем да очакваме от тия лица - доскоро управлявалите - логическа или каквато и да е мисъл. Доколкото ми е известно, в милиционерските училища не се изучават научни доктрини от областта на логиката, философията на правото, тълкуването на правните норми и други. Така че да не сме толкова взискателни - това са възможностите им, такъв им е капацитетът.

- Какво целят с такъв ход и какъв ще е резултатът от него?

- С този ход ГЕРБ цели да се забави политическият процес. Да започне нескончаема сага около делото, което би се образувало в Конституционния съд. Мисля, че тези, които са ги посъветвали така да постъпят, са сгрешили. Хората от ГЕРБ е трябвало да се посъветват със сериозни юристи и учени, конституционалисти, прецизни тълкуватели на правните норми. Конституционният съд никога няма да касира изборите. Главно защото няма основания за това. Касиране на изборите може да има само тогава, когато се констатира от съда, че действителната воля на суверена не съответства на обявените изборни резултати. А тези, които поискат това, само ще се изложат пред обществото. Все пак в България има разделение на властите. Докато делото се решава в Конституционния съд, защото то няма да се реши за ден-два, парламентът ще работи и през това време ще се избере правителство. А и пред третата власт - съдебната - изглежда ще се отвори доста работа. Така че въпросът за касирането на изборите не решава проблемите на ГЕРБ. Напротив, ще се задълбочат и тепърва ще им започнат проблемите. Да се надяваме всичко да премине съобразно правните норми и според изискванията на правния ред. Тук е мястото да кажа, че бившите управляващи нямаха добри юристи, даже бих казал, нямаха никакви юристи. Оттам им идват и проблемите.

- Според проф. Михаил Константинов Избори 2013 г. са преминали сравнително  честно и спокойно в сравнение с предишни избори, а ако въпросът за касиране на им стигне до Конституционния съд, тогава ще се разкрие и случаят с бюлетините в Костинброд.  Това ли е начинът да стигнем до истината?

- До истината ще стигнем чрез правни средства. Прокуратурата трябва да образува наказателно производство и в рамките на това дело да достигне до виновните лица. Тогава ще излезе и истината. А именно - за какво са били предназначени бюлетините и по чия поръчка или по чие нареждане е станало това. Ето това е квинтесенцията на проблема. Някои казват, че бил нарушение фактът, че случаят бил разискван в деня на размисъл. Трудно може да се приеме едно такова твърдение. В случая става дума за едно форсмажорно обстоятелство. Дори и да се приеме, че е нарушен изборният кодекс относно деня за размисъл, то това пак не е основание за касиране на изборите. Тук не става дума за пропаганда, а за насочване на вниманието на правоохранителните органи и по-специално на прокуратурата към едно явно правонарушение. А дали е престъпление (защото престъплението е вид правонарушение), това ще каже прокуратурата. Сигурен съм, че главният прокурор ще достигне до истината, каквато и да е тя. Засега, като юристи, не можем да твърдим, че има престъпление. Юристът борави с точни и ясно дефинирани понятия. Юристът затова е юрист, а не физкултурник. А и не само заради това.

- Какво наследство ни остави ГЕРБ в съдебната система?
- Наследството на ГЕРБ в съдебната власт се простира в две посоки. Първо, те не извършиха промени в съдебната власт. Става дума за законови и дори конституционни промени, а не партийно-кадрови промени. Имаха възможност, благодарение на парламентарното си мнозинство, да извършат кардинални промени - и по начина на избиране на Висшия съдебен съвет, и по отношение мястото на прокуратурата и следствието, и много други неща. Вместо това те си избраха Висш съдебен съвет, който ще продължи да кадрува още три години и четири месеца. И на второ място, ГЕРБ се месиха в работата на независимата съдебна власт. Примерите са много. Най-крещящият е по т. нар. дело „Килърите” в Шумен. Това е един абсолютно монтиран процес, по който няма нито годни, нито преки доказателства за вината на осъдените на първа инстанция. Рано или късно истината ще излезе наяве.

Истината е най-ценното нещо на този свят

и нищо не е така за удивление, както истината и както смяната на деня с нощта. Казал го е Аристотел. И още много безобразия бяха извършени през тези четири години. В общи линии съдебната власт удържа на натиска, но не навсякъде. В провинцията изпитват страх от политическата централа, в малкия град човек е по-беззащитен. Още действат тоталитарните рефлекси. В тази връзка ще кажа, че има образувани дела под давлението на милицията (полицията) срещу неудобни на властта хора. Тези процеси тепърва ще излизат наяве. В скоро време хората, като се убедят, че старите властници безвръзратно са си отишли, ще започнат да говорят. След тях ще говорят и фактите. А когато фактите говорят, знаете продължението...

- Как ще коментирате действията на прокуратурата и в частност поведението на главния прокурор? Страх и  зависимост или професионализъм и независимост - какво движи г-н Цацаров във вземането на решения?  Кой го избра и с кого (какво) се съобразява той?

- Прокуратурата в настоящия момент е в много трудна ситуация, особено главният прокурор. Главният прокурор едновременно трябва да си изпълнява задълженията по закон и едновременно да удържа натиска от всички страни - от политици, медии, граждани и кого ли не. Аз съм сигурен, че г-н Цацаров ще се справи. Според мен той е отличен юрист, но и корав мъж. Освен това е абсолютно безпристрастен. На този пост не е достатъчно само да си подготвен юрист. Трябват железни нерви, висок морал, твърдост на характера. Г-н Цацаров може да върне вярата на хората, че и в България думата справедливост означава нещо. Професионализъм и независимост - това движи поведението на главния прокурор до този момент. Вярно е, че той бе избран от новия Висш съдебен съвет, т.е. при управлението на ГЕРБ, но ще видите, че след време ще се говори, че единственото положително нещо освен магистралите и метрото, които са факт и трябва да ги признаем главно на г-н Бойко Борисов, е че по времето на ГЕРБ е бил избран г-н Сотир Цацаров за главен прокурор.

- Какво е бъдещето  на Борисов и Цветанов?

- Бъдещето на Бойко Борисов и Цветанов е ясно, те минават в опозиция. В България пълна реабилитация няма, доказала го е историята. Но вече в опозиция, те нямат да бъдат в комплект. Пътищата ще ги разделят. Както се казва - ползите са общи, а отговорността е индивидуална. В случая ще се приложи народната мъдрост, че всеки ще си сърба това, което е надробил. За бившия вътрешен министър е сигурно, че повече няма да участва по какъвто и да е начин в управлението, но за Бойко Борисов не съм съвсем сигурен. Трябва да признаем, че Борисов има повече потенциал, освен това е запазил и някои човешки черти. Не вярвам спрямо тях да бъде реализирана наказателна отговорност. В България всяко чудо е за три дни. Пък и нашето общество не познава чистите форми - всичко е половинчато и сянка на инстинското.

Ние живеем в Платоновия свят на сенките.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: