събота, 25 май 2013 г.

При избори наесен, резултатите ще бъдат драматично различни

Образованието не учи децата на демокрация. Българчето мисли, че трябва един човек да управлява

 Интервю на Евгений Дайнов пред Nikak.bg чрез E-vestnik, 23 май 2013


“Вместо да наблюдаваме поддържането на единен държавен ред и закрила на хората от местни барони, през мандата на ГЕРБ станахме свидетели на обратното: страната бе поделена на стопански сектори и географски територии, управлявани отвъд всякакви закони от шепа приятели на властта… Когато хората ги е страх да говорят, тогава ги е страх и да действат. И всичко спира”, пише във “Варварите. Управлението на ГЕРБ (2009-2013)” политологът проф. Евгений Дайнов. Той представи в Стара Загора новата си книга, която пусна издателство “Милениум”. Проф. Дайнов даде интервю за сайта nikak.bg.


- Проф. Дайнов, как ще коментирате резултатите от предсрочните парламентарни избори на 12 май?

- Една четвърт от подадените гласове на тези избори отиде при малките партии. Това никога не се е случвало. То означава, че хората търсят цялостно преподреждане на властта в страната и представителността на гражданите в нея, а това е нов преход. Тези избори са първият електорален изстрел на процес, който ще продължи 3-5 години и ще завърши с изцяло нова политическа система. Тази една четвърт търси нещо ново и тя ще го намери, или ще го създаде.

- Управлението на ГЕРБ беше основано не на закони и принципи, а на силата и зависимостта от нея. Въпреки това партията на Бойко Борисов е първа политическа сила. Има ли шанс България да излезе от капана “ГЕРБ” и да се развива цивилизовано?

- Стремежът към свобода, култивирането на собствената и на другите свобода – това е съдържанието на духа на всяка съвременна цивилизована нация. За това се иска мъжество, но не онова мъжкарско перчене, което Бойко Борисов наложи като модел на поведение, а да не навеждаш глава дори тогава, когато изглежда, че няма никакви изгледи за успех. Излизането на България от катастрофата “ГЕРБ” може да започне само тогава, когато достатъчно българи започнат да стоят изправени сами. Тогава те ще могат да породят обществен договор, който да преоснове държавата върху основите на цивилизацията. Този процес вече тече. Той ще притиска и старите партии към промяна. Единствената партия, която няма да се промени, е ГЕРБ, защото те не са партия, а и знаем още отсега, че е мъртва. Ако има избори наесен, резултатите ще бъдат драматично различни от сегашните.

- Предизборната кампания мина под знака на скандала за подслушванията и фалшификацията на 350 хиляди бюлетини. Накърнено ли е българското гражданско общество с този вот?

- Резултатите от вота са позорни за българското общество, защото се оказа, че социалното дъно – утайката, тинята, може да продължи да налага волята си, избирайки Бойко Борисов и неговата партия за първа сила. Аз обаче много се съмнявам, че получените резултати са реалните. Такава чувствителна разлика – цели 3%, на ГЕРБ пред “Коалиция за България” не си представях. Но това не отнема основното: дори да ги нямаше тези фалшиви бюлетини, има достатъчно голямо социално дъно в България, което очевидно е опората на такъв вид партии. И затова апелирам (и го правя от години) следващото правителство незабавно да започне промяна в съдържанието на учебните програми в училището. Всяко дете в САЩ, Великобритания, Швейцария, Франция, Германия на 14-годишна възраст знае с кристална яснота защо трябва да има демокрация, защо е нужно разделение на властите и какво става, ако ги няма. На същата възраст българчето си представя, че трябва един човек да управлява и да се оправя с всичко. И какво се случва? Всяка година излизат около стотина хиляди 18-годишни нови гласоподаватели, които имат нулева идея защо няма разделение на властите у нас.
В Англия през 19-и век усилено се създава училищната система, за да бъде населението ограмотено и просветено в политически смисъл така, че, когато му се даде правото да гласува, да не си избира диктатори. И право на глас там се дава едва тогава, когато е функционирала училищната система и е произвеждала разумни граждани. Затова образованието е радикално важно. Само чрез добро образование можем да се оттласнем от това блато, което избира Бойко-Борисовци, а и да започнем да го пресушаваме лека-полека.

- Правителство на всяка цена, или да вървим към нови избори?

- Въпросът е да се избегне безпорядъкът. Ако той обаче продължи достатъчно дълго, могат да произлязат много мощни протести, които да напрегнат политическата и институционалната система в България. Ако съм на мястото на отговорни политици, каквито има в парламента, бих направил програмно правителство с широка подкрепа, което да свърши десет много важни неща, за които всички са съгласни, и след това да се направят нови избори.

- Изправени ли сме на този етап пред дефицит от бъдеще?

- Напротив, от доста години не сме имали такова изобилие от бъдеще. Конструирането на новата политическа система, на властта и на държавата тепърва започва. Най-сетне пред нас наистина има голямо бъдеще. Въпросът е какво ще бъде нашето поведение.

- Смятате ли, че главният прокурор Сотир Цацаров ще продължи да търси персонална отговорност?

- Много се надявам, че ще продължи. Много се надявам тази неочаквана и невиждана негова активност да е плод на ясно решение от негова страна, че иска да възстановява устоите на държавата. Би било добре, ако Цацаров започне дела и повдигне обвинения срещу съответните гербаджии от високите етажи на властта, които са виновни за всякакви престъпления. Това би имало и много добър възпитателен ефект върху обществото. Да се знае, че, ако държавата реши да се задейства, няма по-силен от нея.

- Заради загуба на изборите лидери на партии подават оставки. Отиват ли си политиците на прехода и необходимо ли е да го правят?

- Не знам дали си отиват, но знам, че в политиката влиза новото поколение. То е много различно, по-активно, много по-адекватно на 21-ви век. Това поколение вижда нещата много по-ясно, има повече енергия това внезапно бъдеще, което се появи пред нас, да бъде реализирано.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: