събота, 4 май 2013 г.

Борисов и Цветанов - новите братя Галеви

Мястото на бившия премиер е зад решетките

ГЕРБ се разцепи. Не заради слухтенето на Цветанов, нито заради закъснялата „принципност" на Мирослав Найденов.

Тома Биков, Отблизо, 3 май 2013

Разцеплението на партията, която допреди няколко месеца контролираше всички системи в държавата, прилича на разпад на организирана престъпна група, която е попаднала под ударите на закона. В престъпния свят подобни случки се срещат често. Когато член на престъпна група попадне под ударите на закона, той се опитва да смекчи наказанието си, като свидетелства срещу съучастниците си. Това не е незаконно, а честа практика в борбата с организираната престъпност. В средата на миналия век голяма част от мафиотските босове в САЩ са били съдени благодарение на показанията на техни съучастници.

В случая на ГЕРБ бившият земеделски министър Мирослав Найденов и бившият депутат Емил Димитров са тези, които са решили да се спасят за сметка на бившите си началници. Първият обяви, че има доказателства за това, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов е подслушвал незаконно, а вторият съобщи за група в МВР, която е изпълнявала мокри поръчки. Семействата и на двамата бяха евакуирани в чужбина поради страх от отмъщение. Днес Найденов, подобно на редица други бандити, решили да спасят кожата , като предадат бившите си приятели, е защитен свидетел на прокуратурата и паралелно с това срещу него има повдигнати три обвинения, които съвсем спокойно могат да го вкарат в затвора. Не бива да забравяме, че бившият земеделски министър и бившият депутат Димитров бяха едни от най-явните престъпници в бандата, която доскоро управляваше страната. Не е тайна, че двамата в продължение на четири години представляваха две от многото черни каси на ГЕРБ. Затова, ако те са готови да изнесат истината за организацията на Борисов и Цветанов, трябва да получат по-меки присъди, но не бива да остават ненаказани.

Този коментар не е политически, а криминален. Разговорът между градския прокурор на София Николай Кокинов, Бойко Борисов и Мирослав Найденов поставя дебата за управлението на ГЕРБ на нови основи.

Това не е вече политически разговор и не се нуждае от политически аргументи. Едва ли в България има нормален политик, който би се съгласил да води аргументиран дебат за ползите и вредите от икономическата политика на ГЕРБ например. Предизборната кампания на бившите управляващи приключи с факта на оповестяването на записа, който по всяка вероятност е направен от самия Найденов. А все още сме в средата на предизборната кампания. Българската политическа система се разпадна не защото чухме записа, а защото в последните четири години организираната престъпност последователно и методично овладя всички власти в държавата. Сега Борисов и Цветанов се държат като братя Галеви , които, преди да бъдат осъдени, често се шегуваха с журналистите и с обвиненията към тях. Не е лошо главният прокурор Сотир Цацаров да помисли за варианта да повдигне обвинения на Борисов и Цветанов и да ги арестува още в изборната нощ, за да не забягнат зад граница с милионите, които откраднаха, докато се подвизаваха като политици.

Краят на ГЕРБ е близо, но това не означава, че хубавото тепърва предстои. Напротив, предстои ни да изпием цялата горчива чаша на неуспешния експеримент, в който живяхме през последните години.

Предстои ни да възстановяваме щетите от погром, с който ще живеем още дълго. Отчаянието няма да ни помогне. Нито хленчът по изгубеното време. Тези, които ще гласуват за ГЕРБ на предстоящите избори, трябва да знаят, че рискуват да бъдат подведени. Този път те няма да гласуват за Борисов, а за всички онези, които ще го предават и ще свидетелстват срещу него.
Парламентарната група на ГЕРБ този път ще се разпадне бързо под натиска на съдебното преследване. В ГЕРБ такива като Мирослав Найденов и Емил Димитров има много. Фактът, че вече дори Бареков призовава прокуратурата и Европейската комисия да разследват Борисов, е достатъчен, за да си дадем сметка, че пътят на бившия премиер е към затвора, а не към втория мандат, както беше планирал. Разбира се, не бива да забравяме какви ги вършеше Бареков, докато Борисов командореше цялата държава, защото неговата история е доста поучителна. Не бива да забравяме и друго- един бандит може да бъде премиер, но не е способен на нищо друго, освен да върши престъпления.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: