петък, 17 май 2013 г.

Андрей Райчев: Касирането на вота вещае разпад

Андрей Райчев пред в."Труд", 17 май 2013

- ГЕРБ ще поиска касиране на изборите. Накъде вървим, г-н Райчев - към дестабилизация на страната или към решение на политическата криза с повторен вот?

- Албанският реотан загря. Бях абсолютно сигурен, че ще се сетят, че тъкмо това им е ходът още от първия момент. Но им трябваха три дни да размишляват, за да стигнат до единствено възможната си позиция - касиране на изборите, което ще им спечели време.

- Това не е ли мачо поза на победителя, който знае, че няма как да управлява, но иска да хвърли вината за това върху самото състезание, обявявайки го за нечестно.

- Ако могат да си формират мнозинство в Конституционния съд, не дай си боже, касирането ще им даде втори шанс. Защото техни са областните управители, полицейските шефове, които играеха завидно голяма роля на тези избори, в тях са и парите. И за тях нови избори са дюшеш. Всички конкуренти са с изчерпани сили, а ГЕРБ са пресни-пресни и искат нов мач. Макар че има един прекрасен руски анекдот от миналия век: Каин, когато умирал, заръчал на децата си - деца, пазете мира, за който загина чичо ви Авел. Т.е. да направиш мащабен опит за фалшификация на изборите и след това да поискаш касирането им, е удивителна фигура, но тя им е единствено изгодната. А те три дни се хвърляха на амбразурата, всичките им министри и публични говорители защитаваха позицията, че изборите са били честни. И накрая стигнаха до логичния извод - ама изборите не са в наш интерес, и поискаха да ги касират.

- Тези три дни толкова ли са фатални?

- Късно е, либе, за китка, както се казва. Защото президентът и основни фактори в държавата са против повторен вот, а за самата държава той е като бич, с всички произтичащи от това рискове за разпад.

- А ако изборите се проведат до месец и половина, както предположи Бойко Борисов?

- Месец и половина от момента, в който се разпусне новото Народно събрание. Ако се касират изборите, ще се възпроизведе подобен на сегашния резултат. Само че вече карикатурен - без подготовка, с изтощени партии и действаща в полза на ГЕРБ държава.

- Съгласен ли сте с Бойко Борисов, че скандалът с фантомните бюлетини в Костинброд е изял 5-6% на ГЕРБ?

- Аз съм убеден, че е готвена мащабна фалшификация. Мисля, че задачата е целяла около 300 000 допълнителни гласа за тях, плюс 150 000-200 000 за Яне Янев. Така сега щяхме да имаме тържествуващо мнозинство ГЕРБ+РЗС. ГЕРБ си осигуриха и социологически бекграунд. Агенцията на Мира Радева даде преднина от 600 000 гласа за ГЕРБ пред БСП, а друга агенция, единствена, даде влизане в парламента на РЗС. На всичко отгоре гербери казват, че са получили прогнозен социологически материал с подобно съдържание.

- Нали казахте в последното си интервю в “Труд”, че спирате да сте социолог?

- Спирам да съм социолог, който се занимава с производството на числа. Не спирам да съм анализатор, както казах.

- Този скандал добави ли към резултата на БСП?

- БСП имаха 1 млн. гласа като максимален таван, реално около и малко над 800 000 като свое постижение. Останалото над 942-те хиляди, които получиха, не са избиратели на БСП, а са гласували против ГЕРБ. Съботният скандал (с печатницата в Костинброд - бел. ред.) не смятам, че повлия, защото по принцип хората имат изключително пасивно поведение в деня за размисъл. Ще напомня случая от 1995 г., когато в деня за размисъл на изборите за столичен кмет могъщият тогава в. “24 часа”, който имаше стотици хиляди тираж, публикува фалшивата партийна книжка на синия кандидат Стефан Софиянски. Което не му дръпна и 1% от вота. Причината е, че никога не настъпва толкова бърза реакция при гигантската маса от хора. Освен ако не стане убийство, смърт или нещо подобно.

- Ако допуснем, че изборите все пак бъдат касирани и в края на лятото или наесен се проведат нови избори, какво ще получим - двуполюсен модел или някаква коренно различна парламентарна конфигурация?

- Първият ми извод бе за загрелия албански реотан. Вторият е, че ГЕРБ съзнателно бавят, за да направят възможен този си единствен политически изход. Третият извод е, че ГЕРБ знаят, че няма да спечелят, и ги е страх. Но ги е страх не от това, че ще има правителство, в което те не участват. А че това правителство ще покаже на хората разни неща. Ако изборите бъдат касирани, след като новото правителство вече е действало известно време, т.е. чисто и просто е информирало хората за ситуацията, и е сменило областните управители и областните полицейски началници, каузата на ГЕРБ е вече кауза пердута.

- Може би КС ще се произнесе бързо и няма да има време да работи ново правителство.

- Това е друг въпрос - ако се касират изборите, преди да се състави правителство, на България ще  бъде причинено голямо страдание. Страхът ги тласка към това да направят голяма беда на страната.

- Ако мандатът за кабинет вземе втората сила - БСП, в ролята на политически балансьор сега за пръв път се оказва не ДПС, а “Атака”. Която пък иска да преговаря за правителство в парламента публично, пред медиите. Възможно ли е това?

- Точката, която събира БСП, ДПС и “Атака”, е да разрушат това, което тримата лидери смятат за реалност - че има банда в ръководството на страната. ГЕРБ успя да обедини несъединими неща. Вероятно това ще е достатъчна спойка да възникне от нея управление и едва ли достатъчна, за да стои то стабилно дълго време. Затова си позволих да предложа предварителен едногодишен срок на действие на това правителство - тогава няма да се дебнат, стига да не стават големи безобразия. Но в началото на едно ново правителство такива неща и не стават. Пък след година, ако формулата се окаже добра и българите са приели това правителство - да продължи и по-нататък. Подобен проект е дългосрочно нестабилен не само защото трите съставки са трайно несъвместими и правят едно лесно избухливо вещество, но и защото населението изобщо не е настроено миролюбиво - ние сме пред бунтове.

- Подобна теза изрази преди изборите и президентът Плевнелиев - че на всяка цена трябва да има правителство, ако ще с 1-годишен мандат, и заедно с изборите за евродепутати идното лято да има нов парламентарен вот. Но това правителство няма ли да е едно служебно правителство плюс - т.е. съвсем малко по-силно от служебното?

- Защо, то ще има парламент зад гърба си. Макар и от експерти, партийните фигури очевидно ще консултират състава на министрите, ще избегнат фигури, които дразнят партньорите - което не е лошо. Но какъв е смисълът да се прави нещо за 4 години, когато нацията не стои зад този парламент? Защо ти е да управляваш насила - такова управление не дава резултат и винаги завършва зле. Така че трябва да наблегнат на обединяващото - да направят кабинет с цел да разградят бандата.

- Възможно ли е да има “добър ГЕРБ” без Цветан Цветанов, ГЕРБ с човешко лице?

- Има добър ГЕРБ и сега. Защото ГЕРБ е един милион и сто хиляди българи. И каквито и фалшификации да са ставали, този милион е налице. Това е добрият ГЕРБ. Един милион българи виждат така света и си искат този лидер - Бойко Борисов. Освен това в ГЕРБ има фигури, които не са опетнени от скандали. Започвам с Йорданка Фандъкова. Има и няколко популярни министри. Въпросът е не да се разбие ГЕРБ - той е воля на българския народ.

- А без Борисов възможен ли е изобщо ГЕРБ?

- По-скоро не. Изглеждаше възможно НДСВ без царя, но не стана и се разпадна на фракции - едната е при Борисов, друга при Кунева, трета не влезе в парламента.

- Изненадан ли сте от главния прокурор Цацаров?

- Станах нещо като фен на прокуратурата след пресконференцията  в сряда. А това по принцип не е хубаво - все едно да си фен на зъболекаря. Но май че имаме вече зъболекар, който смята да вади зъби, а не да разсъждава колко хубаво е да имаш здрави зъби. Бавно се печели обществено доверие, но ако хората се убедят постепенно, че той наистина си върши работата, без да дели хората на свои и чужди, ни чака една приятна изненада.

- Кой е най-лошият сценарий за тотална дестабилизация на страната?

- Разпад на парламента. Другото е дестабилизацята отдолу. Доколкото разбирам, на 20 юли пак ще повишават цената на тока и декември пак ще има взрив. Може би, да не дава господ. Но преди да почнем каквото и да е подобрение, което хората чакат, първо трябва да създадем предпоставките за него, които иначе хората въобще не ги интересуват - всичките подслушвачки, записвачки, събирачки на тайна власт, паралелни властови центрове, опити за фалшификация на изборите. Хората чакат да им оперират апандисита и много ги боли, но се оказва, че преди това трябва някаква друга много сложна операция да се направи, за да стане възможна операцията на апандисита.

- Ще разберат ли накрая, че нещо, което не изглежда насъщно важно, все пак е по-важно?

- Никога няма да разберат, защото не ги засяга пряко, а някакъв си елит. Подслушвали министри - е, голяма работа, ако върши нещо лошо, що да не го подслушват? Обикновеният човек не разбира, че подслушването и трупането на тайна власт посяга на властта му. Той не схваща властта като своя власт, а като власт на ТЕ. И когато някой се опитва незаконно да я вземе, не му се струва кой знае каква трагедия. Ако хората ценяха своята власт, никога нямаше да допуснат да им я крадат. Чух следния аргумент от страна на Борисов и други от ГЕРБ. Крадец стои в центъра на стаята. Вие викате - “Крадец!”. Полицаят обаче ви казва: “Той няма откъде да влезе”. Вие му казвате - “Ама аз го виждам”. Полицаят иска: “Кажи ми откъде е влязъл. Щом не можеш да ми кажеш, значи не е крадец”. Ето и Борисов пита журналистката за подслушванията - кажете как е станало. Ами отде да знае тя как е станало, да не е престъпник?

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: