четвъртък, 16 май 2013 г.

Иван Гарелов: Властта се търкаляше по стълбите на НДК, Станишев я взе

Иван Гарелов пред в."24 часа", 16 май 2013


- Г-н Гарелов, всички партии май са готови да правят правителство, а усещането у хората е за пълна безнадеждност. Какво става?

- Моето мнение е по-различно, може би защото имам малко повече опит. Аз лично разчетох още в нощта на изборите няколко неща, които ми показват какво ще стане. Ще се опитам да обясня откъде получавам тези знаци, макар че то е толкова професионално, все едно да питаш рибаря откъде знае, че времето ще е хубаво или лошо.

- Какви бяха вашите знаци?

- Моментът беше много интересен към 23-23,30 ч в НДК. Нищо нямаше, само Волен обикаляше от студио в студио, даваше си офертата. Появи се Цветанов, демонстрира добро настроение, но си излезе с джипа. Фактически ГЕРБ се отказа от пресконференцията. Не дойдоха да благодарят на хората, които ги подкрепиха. Това вече

беше знак, че те
самите не се
виждат като ясен
победител


Да, победител по математически път, но очевидно властта им се изплъзва. До този момент, в който ние разговаряме, все още не са се показали.

Аз също исках да си тръгна по това време, но тогава на стълбите видях да се търкаля властта, никой не я взема. Аз не я взех, защото не е моя работа, но виж, Станишев я взе. Казвам го метафорично. Той я взе, защото влезе в залата за пресконференции по начин, по който обикновено победителят влиза, с такава осанка, настроение, увереност в това, което говореше, и изложи програмата си. Така вдъхна на хората усещането, че всичко е наред, правителство ще има, трудни преговори ще има. След това дойдоха и Местан, и Сидеров и допълниха картината.

- Каква е тя?

- Две неща ми направиха впечатление. Доказа се, че нещо има в резултата на ГЕРБ. Защо до последния момент

се държаха
толкова надменно
към другите


партии, след като съгласно прогнозите не се очакваше да имат толкова голяма разлика, че да управляват самостоятелно. Или са имали едно наум, че с някаква помощ, да кажем, с тези, скандалните бюлетини, са очаквали, че ще имат достатъчно преднина да управляват сами. Защо чак след като видяха резултата, започнаха да отправят анонси, че могат да направят коалиция? Това ме кара да мисля, че са очаквали друг убедителен резултат.

БСП излезе с формулировката за програмно правителство или правителство на националното единство много по-рано, още на конгреса. Струва ми се, че още в Брюксел, когато Сергей Станишев бе избран за председател на ПЕС, той спомена тази формулировка, по-късно и Лютви Местан. По този начин БСП се обърна към другите партии, които ще влязат в парламента, с ясна оферта. Те не водеха надменна политика спрямо другите партии. Те казаха: нашият противник е ГЕРБ, и водеха битка единствено срещу ГЕРБ.

В сегашната ситуация БСП е най-подготвена. Много внимателно следих какво казва Станишев. Като цели на това програмно правителство той посочи тези неща, които са приемливи и за другите. Той

не спомена
"Белене", не
спомена данъците


Но спомена няколко от идеите на "Атака".

- Това хитър ход ли е, за да привлече другите партии, след което пак да направи това, което е решила партията?

- Не е хитър ход, а оферти, отправени в ефира.

- Означава ли, че БСП се е отказала от идеите си и за "Белене", и за данъците?

- Нещата не можем да ги коментираме така пряко, можем само да ги тълкуваме. Очевидно е, че когато съставяш програмно правителство и определяш неговите основни цели, всеки ще направи някакви компромиси. В техните изказвания виждам къде всеки е склонен на компромис.

- Къде?

- Както казах, БСП не спомена някои от нещата, за които се знае, че ще бъдат оспорвани. Сидеров набляга само на социалните неща, но спря да споменава заплатата от 1000 лв. В същото време върви линията за спешно подобряване на материалното положение на хората. Това и трите партии го формулират, както и борбата с монополите, укрепването на държавния апарат, прочистването.


Това не е коалиция. Такава не може да бъде съставена, защото го има лошия спомен от тройната коалиция, както и лошата практика - делене 3-5-8, което беше делене на министерства. Когато говорим за програмно правителство, се определят целите. То намира широка парламентарна и извънпарламентарна подкрепа и се знае, че повече пазарлъци - да пуснем повече програми на турски например, няма. Търси се изпълнението на тези цели. Така и "Атака", и ДПС изглеждат съвсем съвместими, като подкрепят такова правителство. Защото на повърхността отговорността се носи от експерти, които не са политически лица.

- Звучи като смяна на терминологията. Има ли значение как ще се нарича, след като те ще управляват заедно, тъй като никой от тях не може поотделно?

- Не е така. Тук имаш предварително съгласувани цели, одобрени и от трите партии. Управление само от две партии, ако ДПС добие още един глас, също не е желателно. Един депутат винаги може да се купи, продаде и т.н. Затова смятам, че се търси баланс между трите.

- Вие бяхте пиар на НДСВ, когато партията стана част от тройната коалиция. Тя нямаше ли предварителни цели, в движение ли ги решаваха?

- Да, в движение. Първо разпределяш постовете по парчета.

- При програмно правителство другите две партии ще бъдат ли съгласни да участват в него, без да получат никакви постове?

- В това правителство никой няма да е представител на партия. Предполага се, че те могат да дадат идеи за някои фигури, които са експертни. Това е въпрос от кухнята им.

- Лютви Местан обяви, че няма да влиза в коалиция с "Атака".

- Да, никой няма да влиза в коалиция, и БСП също.

- Тоест това ги освобождава от отговорността им пред избирателите, така ли?

- Не е коалиция, защото по друг начин са изградени отношенията между партньорите. Важни са задачите, които предварително са начертани, и правителството трябва тях да изпълнява, а не капризите на една или друга партия. Даже би било логично, когато се изпълнят тези цели, правителството да е изпълнило и своята функция.

- Значи да си тръгне след една година?


- Може би. Ако обаче е успешно, може да си постави нови цели. То, между другото, избягва и неудобството от това, че "Атака" е смятана в Европа за националистическа партия. Ако беше в коалиция, това наистина щеше да дразни Европа, а немалко хора и у нас. Но забележи, че цялата кампания на "Атака" беше на социална основа. Тя въобще не отиде към националистическа пропаганда. Във всичките изказвания, които сега прави Волен Сидеров - той е достатъчно гъвкав, набляга само на социалната политика, никъде не се говори за лошите турци.

- Как ще коментирате работата на прокуратурата през последните дни?

- Лично аз бих посъветвал кабинета, доколкото зависи от него, да продължи тази линия, която започна прокуратурата, за да знаем, че най-големите мръсотии, които сега се случват и още дискутираме по тях, тази тиня няма да ги има. Прокуратурата трябва да извади меча и да не го прибира. Всички започнати неща трябва да стигнат докрай. Трябва да се приемат редица мерки, които новият кабинет трябва да реши по отношение на МВР, на ДАНС.

Да се
преразгледа
цялата структура
на МВР,


ако трябва, да се разформирова и да се изгради наново, да се обсъди бюджетът му. Но трябва да изживеем този катарзис, за да можем по-спокойно да решаваме икономическите си проблеми.

- Защо подслушването се превърна в такъв голям проблем, след като знаем, че винаги го е имало?

- Изпъкнаха няколко неща, които по-рано не са били наяве. Преди при подобен скандал виновният си отиваше. Спомни си Румен Петков с Братя Галеви. Дори главният двигател за напускането на Петков беше Минчо Спасов, председател на комисията по вътрешна сигурност, който е член на тройната коалиция. Той беше от НДСВ и въпреки това с действията си в парламента доведе до оттеглянето на Петков като министър на вътрешните работи. Цветанов да се е оттеглил с далеч по-страшни обвинения и провинения?

Другата причина е, че се оказа, че те се подслушват тотално. Още не сме разбрали кои журналисти и кои политици от опозицията са подслушвани незаконно, което е достатъчно скандално, на криминална основа. Това е събиране на данни, същото, което се вършеше по-рано от Шесто управление.

Оказа се, че се подслушват дори помежду си. Сами започнаха да се топят едни други, цялото им мъжкарство отиде на кино. Оказа се, че са жалки и подли страхливци и като вземе някой да потъва, хваща по-горните да потънат и те. Мирослав Найденов видя какво направи.
Смяташ ли, че Цветанов, като загази сега, няма да започне да топи и Бойко? Ще започне. Няколко пъти отправи предупреждения. Каза: За всичко съм питал министър-председателя.
В резултат на цялата тая кал, която започнаха да си хвърлят, изскочи това, че те се управляват като мафиотска групировка. Излиза, че цялата демократична основа, на която уж се гради обществото, е камуфлаж.

Това не е било. Знае се, че е имало фалшификации с бюлетини, но такъв гигантски номер като с тези бюлетини не е имало.

- И все пак всички партии признаха изборните резултати, което доведе до поредица от оставки в десницата. На много хора им е тъжно.

- Трябваше малко по-рано да им стане тъжно. Те и досега не признават главната причина, която доведе до провала им. Това е отношението към ГЕРБ. Костов и СДС се скараха на тая основа. Остатъчното СДС си върви с ГЕРБ, иска да прави съюз с него. Костов, който отначало подкрепяше ГЕРБ, малко по-далновидно накрая мина в пълна опозиционност. Не искаше да се ангажира, защото разбра, че това е губеща политика. Така се разделиха. Но петното върху десницата, че това е част от ГЕРБ, остана. Немалка част от водещите фигури в десницата дори излязоха с призиви: "Гласувайте за ГЕРБ, за да спрем БСП." Е, спряха го.

Нямаха елементарната далновидност, че ако ГЕРБ победи и управляваше, това щеше да означава, че

дясното
пространство
завинаги щеше
да е окупирано
от ГЕРБ


Ако ГЕРБ загубеше изборите, а десницата беше в парламента, тя като опозиция на левицата щеше да се консолидира, а не да бъде изместена и заличена. Може и да възникне нещо ново и синьо, но трябва да го направят съвсем млади и нови хора.

- Наесен ще има ли предсрочни избори?

- За страната е по-добре да има правителство и то да успее да оцелее до зимата. Стигне ли до зимата, значи ще оцелее и до пролетта. Ако изкара есента, значи тръгва на добре, ако хората усетят, че им се оправя положението.

Няма друга причина освен паритета, която да ни кара да бъдем толкова песимисти. Като полза е по-привлекателно да бъдеш песимист, тъй като е много вероятно да се сбъдне. Когато си оптимист, казват, че изказваш чуждо мнение. Даже и да познаеш, никой няма да се сети после. Аз пък ти казвам, че правителство ще има и то ще успее.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: