неделя, 19 май 2013 г.

МВР чака вятъра на промяната

Силовото ведомство е в ступор, никой не поема рискове


в.Преса, 6 май 2013

МВР, любимата играчка на тандема Борисов - Цветанов, в момента е в отчайваща форма, подобно на футболист от „елитен“ клуб в България. Няма сили да изиграе добър мач и предпочита да почива на резервната скамейка. Причината е слабият треньор, ръководил МВР през последните три години и половина. Той наблягаше на силовата подготовка, а майсторлъкът и техниката останаха на заден план. След изборите ведомството няма и треньор, а в обозримото бъдеще такъв не се очертава с оглед на ситуацията след изборите и очерталия 
се ялов парламент.
Какво става в министерството, призвано да следи за вътрешната сигурност след ерата „Цветанов“? Останаха ли сили в силовото министерство, които да борят бандитизма? Загубиха ли мотивация и редовите ченгета? Има ли сътресения, откакто на поста е служебният министър Петя Първанова? Цари ли страх? Или пък безвластие? Има от всичко по малко, твърдят полицаи, които по обясними причини не искат да излизат с имената си.
Промени под натиск
Ситуацията в момента в силовото ведомство напомня тази след Великден 2008 г., когато министър Румен Петков подаде оставка. След него това стори и главният секретар ген. Валентин Петров в грандиозния скандал, пак тръгнал от пуснати в медиите СРС и разработки на службите. Той започна с ареста на заместник-шефа на ГДБОП Иван Иванов-Иван Рилски.
В следващата година до изборите през лятото на 2009 г. новият шеф на МВР Михаил Миков разпердушини ГДБОП, правейки службата дирекция в полицията. За да не избухне нов скандал, Миков не подписа почти нито един официален документ, включително правилника за приложения на Закона за МВР.
Сега е същото при управлението на Петя Първанова, твърдят редовите полицаи. Самата служебна министърка още след поемането на поста обяви категорично, че няма да променя нищо и няма да сменя никого в МВР. Наложи се да го прави под прокурорски натиск.
Без уши и без очи
Бяха отстранени ключови началници, все хора на бившия министър Цветанов. Първо си отиде Сергей Кацаров, бивш антимафиот, после шеф на добилата печална слава служба СДОТО - ушите на МВР. Последва го кумецът на Цветанов Станимир Флоров заради дело за корупция в особено големи размери.
Хора от кухнята на вътрешното министерство твърдят, че предложението за назначаването на Първанова за министър е натрапено на президента от Цветанов и от главния секретар Калин Георгиев. Идеята била в сградата на ул. „Шести септември“ без Цветанов да се работи по „цветановски“. Прокуратурата обаче обърка картите и раздаването им.
В момента и двете секретни и най-важни служби във вътрешното ведомство са блокирани. Никой от началниците - от шеф на отдел нагоре, не желае да поема рискове. Няма мащабни операции срещу организираната престъпност освен такива по международни поръчки и в изпълнение на европейски заповеди за арест, научи „Преса“ от антимафиоти (виж карето).
В СДОТО първо прибраха колите подслушвачи, които са спрени от движение до второ нареждане по заповед отгоре. Официалната причина - планова профилактика. След това слухтенето почти спря.
Временен началник на дирекцията стана Володя Пармаков, един от най-големите експерти в МВР по взривовете. Пармаков, който няма нищо общо с подслушвачите, е избран като най-старши след отстраняването на Кацаров и Радко Отвертката.

Няма гръмки медийни изяви

„По цял ден стоим по кабинетите и нищо не правим. Чакаме нови разпореждания и новата наредба за използване на СРС. Носят се слухове за разформироване на СДОТО и уволнение поне на половината служители. Хората са притеснени и не знаят какво да правят“, коментира човек от суперсекретната служба.
Прокуратурата в лицето на новия главен прокурор Сотир Цацаров пресече още един „цветановски“ почин за работа. Той забрани на полицаите, и най-вече на техните началници, да се изказват по висящи досъдебни производства и разследвания.
В ерата на предишния МВР шеф бяхме свикнали до втръсване да го виждаме по новините още от ранна утрин да разправя за поредната операция, и най-важното - да раздава присъди. Тогава се действаше под лозунга „акция - картинка“, заради което ведомството се сдоби с  прозвището „МВР пикчърс“.
На тази практика се сложи край. Сега националният ефир не прожектира полицейските акции. „Това, че никой не излиза по медиите да съобщава за оперициите, не означава, че не работим“, сподели вчера синдикален лидер, станал известен заради конфронтациите си с Цветанов.
Преглед на съобщенията на пресцентъра на МВР за последните месеци от ерата „Първанова“ показва, че се работи предимно срещу „дребни риби“. Няма реализации срещу дедесари, лихвари, мощни наркогрупи, контрабандисти и т.н. Не вярваме източването на милиони от ДДС, прекарването на тирове с незаконни цигари през границите, разпрострастраняването на хероин на децата около училищата да са спрели след оттеглянето на кабинета „Борисов“. По-логично изглежда точно обратното, защото, когато държавата се тресе от скандали, политиците се замерят с компромати и прочие мръсотии, мафията става силна.
Разклатено доверие
Последните скандали около МВР нанесоха сериозен удар върху образа му. Той е разклатен, доверието в МВР - също. Как се отразява това на онези 54 000 служители, които ловят грабители, крадци, изнасилвачи, убийци? Повечето от тях не са като министрите, те в най-добрия случай остават в МВР четири години. Редовите служители са хора, които градят кариера, отдадени на професията. Обидени са от политическото говорене, от което излиза, че в това министерство като цяло работят шайка престъпници. Полицаите вече не искат само по-високи възнаграждения, хубави униформи и заплащане на извънредния труд. Те искат да ги оставят на спокойствие да си вършат работата.
„Ние сме деполитизирани. Защо винаги ни вкарват в политически игри?“ - питат риторично точно тези служители на реда. 
Истината е, че вътрешното министерство никога не е било независимо от политическото статукво. И няма как да е другояче, след като шефът на това ведомство винаги е политическо лице. В този ред на мисли закономерно идва и отговорът защо спецслужбите сега са в ступор. Всички са застинали и чакат накъде ще задуха вятърът на промяната.
Много директори на служби държаха портретите на Бойко Борисов на бюрата си, но същите държаха там и други портрети по-рано. В МВР се знае едно: дойде ли нов министър - започва смяна на всички, от шефове на служби, през полицейски директори в провинцията до началници на РПУ“, обобщава ситуацията редови полицай.

В ГДБОП треперят от уволнения

Парализираме сме. Флоров беше шеф на място. Е, малко лош понякога, но вземаше решения, не беше страхлив. Каквото е трябвало да направи, го е правил, за да можем да си свършим работата. Ако трябва, ще се обади на главния прокурор, за да форсира нещата“, призна антимафиот за нещата от кухнята на службата. И продължи: „Сега всички са в изчаквателна позиция. Има страх. Ето, наскоро работехме по група, подозирана в незаконни финансови операции. Там излезе името на известен бизнесмен. Докладвахме, а шефът (и.д. директор на ГДБОП Валентин Трифонов - б.р.) вика: Абе, какво сега ще се занимавате с този. Оставете го“. „Ето, за това става дума“, обясни нашият събеседник. Той не желае да коментира подозренията за Флоров, че е корумпиран. „Познавам го като шеф, за другото не знам“, добави спецченгето.
Друг негов колега пък е щастлив от отстраняването на Флоров, тъй като по негово време се работело само поръчково, ударите били само срещу неудобни на властта. Но и този спецполицай признава, че като цяло общата атмосфера в държавата генерира напрежение и в неговата служба.
В момента много папки чакат решения, резолюция, подпис. Но мнозина шефове на служби и дирекции са нерешителни.
Най-довереният човек на Флоров в службата - заместникът му Валентин Цоновски, е пратен в отпуск. Според запознати това е станало веднага след като Флоров освободи кабинета си в сградата на бул. „Цариградско шосе“ по искане на прокуратурата.
Цоновски стана печално известен с факта, че пред очите му се застреля основният обвиняем за убийството на 17-годишната Мирослава от Перник Стойчо Стоев-Чочо.
Цоновски бе възхваляван от някои медии като голям спец по отвличанията, но странно липсваше по време на драмата на семейството на Евелин Банев-Брендо, чиято дъщеричка Лора бе отвлечена пред дома. Оказа се, че след като семейството плати 500 000 евро откуп. Сагата с щастливата развръзка с Лара бе наблюдавана от МВР отстрани.
Както разказва пред „Преса“ шефът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев, никой от семейството на момичето не е търсил съдействието на вътрешното министерство. Това не говори добре за имиджа на ведомството.
В ГДБОП - службата, наричана „преторианската гвардия на Цветанов“, цари страх от уволнения.
Неофициално се говори, че ако Флоров не се върне като директор, новото правителство ще направи сериозна чистка в службата и ще бъдат махнати всички началници от шеф на отдел нагоре.
Антимафиотите очакват ефекта на доминото - окончателното махане на Флоров означава край за кариерата в МВР на заместника му Валентин Цоновски, както и за Пламен Йоцов, в момента началник на сектор „Наркотрафик“. Йоцов бе другият антимафиот, споменат в разследването за корупция „Араби“ на контраразузнаването. В него се твърдеше, че двамата получавали пари от наркотрафиканти. Флоров бе отстранен, но странно защо Йоцов - не.
Най-вероятно с поста си ще се раздели и сегашният и.д. началник Валентин Трифонов. Бившият шеф на отдел „Оперативни реализации“ (проникване и задържане на престъпници) в ГДБОП бе назначен за заместник-шеф на службата още по времето на Румен Петков и остана след това и при Флоров. Подчинените му го определят като „човек на всяка власт и удобен за началниците“.
Сред антимафиотите пълзи и друг слух, че следващите управляващи могат отново да смачкат дирекцията и да я направят едва ли не отдел към Криминалната полиция. Към заника на стремителната си кариера в МВР върви и главният секретар Калин Георгиев.
Специалистът по руски език, бивш разузнавач и контраразузнавач от Пловдив, обяви наскоро, че вече не му е интересно да работи в министерството.

Саботажът в Костинброд
Скандалът с 370 000 бюлетини, намерени в печатницата в Костинброд ,лепна още едно петно върху вътрешното министерство.
Оказа се, че прокуратурата е разпоредила разследването на случая да бъде поето от ДАНС заради пасивната съпротива на МВР.
На искането за съдействие от там учтиво пожелали на прокурорите „успешна акция“.
В най-новата ни история няма друг подобен случай. А след акцията в Костинброд бяха пратени жандармеристи да пазят отвън, МВР отново бе игнорирано.
Министър Първанова и главният секретар Калин Георгиев успяха само да обяснят, че полицията е „съдействала“ на разследването.
След Костинброд лъсна истината, че отношенията между прокуратурата и МВР не са никак безоблачни. Това е третият скандал в последните месеци, в който вътрешното министерство гледа отстрани, защото обвинителите съзнателно ги игнорират заради съмнения за пристрастност и „цецовизъм“.
Първият бе аферата с незаконното подслушване, където прокуратурата извика експерти от БАН, които да проверят кечърите. Специалисти от БАН, пак по искане на обвинителите,  трябва да кажат автентичен ли е записът от разговора в Банкя между Бойко Борисов, Николай Кокинов и Мирослав Найденов, който взриви държавата преди изборите.
Нищо чудно в по-късен етап на разследването за бюлетините в Костинброд някой началник от МВР да бъде привикан от прокуратурата за разпит и после да бъде отстранен, което допълнително ще разклати министерството, прогнозираха експерти.




Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: