петък, 24 май 2013 г.

В държавата ще се оперира тумор, а хората мислят, че е апандисит

Андрей Райчев пред в."24 часа", 22 май 2013

- Г-н Райчев, оптимист ли сте, или не след парламентарните избори и всички ходове на политиците след тях?

- Оптимист съм за бъдещето, защото българският народ изхвърли от ръководството на страната не толкова ГЕРБ - защото ГЕРБ има 1 милион избиратели, колкото едно
раково образувание в МВР и ръководството на държавата - тепърва ще видим размерите му. ГЕРБ не беше опасен за държавата като политика, защото това беше една пасивна политика, дълга 4-годишна реакция на гасене на пожари. Който иска пари - получава пари, който има проблем - на място нещо се прави да не го боли в момента. Разбира се, всичко това отлага въпросите, но аз не съм сигурен, че България има възможност да прави нещо повече от това.

- Как така?

- Анализът на нашата съдба от началото на века насам показва, че има един- единствен решаващ и главен фактор, който обуславя икономическото положение на страната - инвестициите. Почти независимо от вътрешната си политика България преди всичко зависи от това колко чужди инвестиции идват тук. Когато на власт беше тройната коалиция, идваха 5-6-7 милиарда годишно и икономиката растеше с 5-6-7% годишно. В периоди като последните години, когато не заради последното правителство, а заради ситуацията в Европа, инвестиции практически няма, икономиката практически не расте. Ние нито измисляме нещо ново, нито увеличаваме кой знае колко труда си, нито получаваме наследство - това са начините човек или страна да забогатява.

Остават чуждите инвестиции, а те зависят от обстановката в света и най вече в Европа. В същото време капитализмът е машина за неравенство, така че когато страната не расте, мнозинството потъва и съответно реагира. Така че с ГЕРБ България изкара 4 години в един сън, че правим нещо, а всъщност нищо не правим, но не мисля че кой знае какво можеше да се направи. Но паралелно се развиха няколко заболявания, които са резултат от управлението на ГЕРБ. Главното са монополите, но по това не се различаваме от повечето страни от Източна Европа с изключение на Полша. Развихме обаче една опасна местна болест - трупането на паралелен център на власт с похвати като на Държавна сигурност, подслушване, следене, събиране на материали за опонентите и т.н.

Те до такава степен се разраснаха, че включвам към същото заболяване опитите за фалшификация на изборите. Този паралелен център се почувства толкова всевластен, че реши, че може да се възпроизвежда и през народния вот. Дълбоко съм убеден, че замисъл за фалшификация имаше, не знам до каква степен осъществен. Това е смъртоносна болест - убива демокрацията. Ако сега съм оптимист, то е в смисъл, че българите категорично отстраниха това от власт. Друг е въпросът, че те взеха властта
на ГЕРБ, но не я дадоха на БСП.

Когато БСП състави правителство, а натам вървят нещата, тя трябва много ясно да си даде сметка за ограниченията на тази власт. Народът я е пуснал да свърши бързата работа, но не мисля, че е поръчал тази власт задълго.

- И какъв е изводът за едно управление на БСП?
- Енергичност. Мисля, че Орешарски ще получи мандата и ще състави правителство и първото, което ще гледат хората, е това. Ако има бързи и ясни резултати, макар и неголеми, може би народът ще поосмисли и ще ги остави на власт. Ако не, ще ги помоли да напуснат. Във всеки случай трябва да направят операцията по изчистване на въпросния тумор.

- Но протестите не бяха за това.
- Народът не мисли, че страната е болна от това, не смята, че подслушванията и паралелният властови център са нещо кой зне колко опасно. Лекарите се го открили, смятат да го режат, но народът не е отишъл за това в болницата. Боли го апандиситът, при това много, и трябва спешна операция. Друг е въпросът, че лекарите са го уведомили, че първо трябва да отстранят другото.

- Ако имаме програмно правителство, каква според вас трябва да е програмата му и за колко време?

- Доколкото разбирам, Станишев е предложил 3 варианта на тези, с които разговаря, и това е много разумно - 100-дневен, 1-годишен и 4-годишен период. За колко време ще получи програмно правителство властта, зависи не толкова от БСП, а от нейните поддръжници. Струва ми се, че всички са склонни да поддържат БСП в частта да ликвидират паралелния властови център в МВР. Той е опасен и за България, и за всяка партия. Аз твърдя, че едногодишният период е най-разумен, и да организираме държавата така, че да имаме избори през май 2014 г. не само за Европейски парламент, а и за български. Разбира се това много зависи от потенциалните съюзници, т.е. от ДПС и “Атака”. По-точно временни съюзници, защото ДПС е много по-дясна от БСП партия, а “Атака” е много по-лява.

- Възможен ли е изобщо такъв съюз за подкрепа?

- Пожарът гори, действа едно МВР, което прави секретни операции. Това навежда на мисълта, че те ще се съюзят поне да разчистят бързо тази работа, а не да провеждат избори в условия на доминация на Б отбора на ГЕРБ - с техни шефове на полицията и т.н. Впрочем президентът проявява национална отговорност в момента, като ускорява максимално процеса на възникване на някакво правителство, тъй като от 6 месеца държавата практически няма активна стратегия на управление. Доколкото разбирам президентът се надява до средата на юни най-късно новото правителство да бъде съставено. Ако не беше тази негова позиция, можеше да получим допълнителна криза, тъй като г-н Борисов по свой класически начин успя да извърши отвличащи вниманието маневри.

- Искането за касиране на вота ли имате предвид?

- Това е хватка, с която успява да създаде много ярка метафора, за да замести реалния проблем. Това се случи веднъж, когато той падна от власт и вместо да обсъждаме този въпрос, обсъждахме как Доган се опитал да го убие преди време, след като Борисов изрови нещо съвършено старо и несъстоятелно. По-късно, когато го хванаха със съдебни дела, които не му се полага да държи в ръцете, той създаде една метафора за пикнята - съжалявам, но цитирам нашия бивш-министър председател - и много дълго
обсъждахме пикае ли човек сутрин, вместо да обсъждаме, незаконното поведение.

Сега не обсъждаме, че ГЕРБ е в пълна изолация и неговите противници създават коалиция “Ориент експрес” - цитирам Румяна Коларова. За тези, които не са любители на Агата Кристи, това е история за убийство във влак, където всички пътници се оказват замесени. Вместо изключителния факт, че ГЕРБ е в изолация и всички искат да се разправят политически с него, и това успя да съюзи, Боже мой, “Атак” и ДПС - постижение ала Хитлер, който успя да съюзи Англия, Русия и Америка, вместо това обсъждаме касиране на изборите, което е абсурдно. Нито могат да бъдат касирани, нито има значение, защото касирането заема период от близо 1 г. Това е типичен фойерверк на Борисов, той хвърля димка. По този начин печели време - най-важния фактор за него.

- Сценарият, в който ГЕРБ е в изолация, не вещае ли двуполюсен модел и изостряне на напрежението.

- Полюс означава някой, който може сам да вземе цялата власт. Във всички случаи
ГЕРБ не са полюс, защото са в заход - тях ги чака не само изолация, но и тежки дни. Мисля, че те ще станат партия с размер половин милион избиратели, тъй като допускам, че харизмата на г-н Борисов ще продължи да работи за някои хора. Но има огромно място за възникване на нови партии - още по-голямо, отколкото през февруари.

- Вдясно ли?

- В радикално. А БСП с този много добър резултат на Станишев пак не набира милион избиратели, което означава, че в обозримо бъдеще БСП няма да може да управлява сама. Тоест по-скоро имаме неполюсен модел.

- Тогава какво е бъдещето на политическия живот у нас?
- Вървим към тотална смяна на поколенията в политиката. Хората, родени след 1970 г., идват на власт. Стабилизация ще получим, когато тези хора формират своите политически отношения така, че да имаме някакъв модел. А нашето поколение, хората, родени преди 1965 г., ще отпадне от политиката.

- Програмата “Орешарски” изисква пари - откъде ще се вземат?

- Това е всъщност трагизмът на ситуацията след Борисов - той падна от власт, защото престана да е в състояние да дава пари на всички. В началото беше като Дядо Мраз, раздаваше и раздаваше, и когато това стана невъзможно, стана беля. Той обучи всички слоеве, че протестът води до това да ти дадат нещо. В повечето случаи им даваше по-скоро дъвчащ бонбон, отколкото реални калории, но все нещо даваше. Не мисля, че България е в ситуация да раздава в момента. Тя е в ситуация да направи онова, с което Борисов трябваше да започне - да реформира цели области. Ние живеем в страна, в която има 6 мелници, 25 банки и 50 вуза. Това не може да продължи.

- Ако съдите по досегашните действия на главния прокурор Сотир Цацаров, какво бъдеще на прокуратурата виждате?

- Г-н Цацаров просто трябва да продължи да прави това, което прави. Изведнъж се оказа, че може би си имаме прокуратура, което е изненада, защото смятахме, че си нямаме прокуратура. Аз съм убеден, че ще получи масова подкрепа от хората, защото една държава има нужда от прокурор. И защото, като си отвори устата, сме сигурни, че не защитава някаква страна със задкулисни договорки. Има нужда от разчистване на авгиевите обори, които е наследил, но това не трябва да става веднага, а полека-лека.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: