събота, 20 април 2013 г.

Наивници търсят Цецомобил. Защо? Цецо и Бойко сами си признаха

 
 Иван Бакалов, e-vestnik.bg през glasove.com

01.04.2013 
 
Сигналът до прокуратурата за подслушване на политици съдържа описание на автомобил, с който е извършвано действието - сив „Крайслер” със затъмнени стъкла – който читатели веднага нарекоха Цецомобил. И веднага случаен гражданин заснел такъв автомобил с 6 антени, пратил в сайта на в. „Дневник” и се започна истерия. И веднага се оказа, че това е автомобил на някакъв луд, който си сложил бил 6 антени за красота, всяка струвала по 20 лева, от Търново ги купил, обяснява самият той в репортаж на бТВ.

Да вярва ли човек? Да вярва ли, първо, дали е случайно да се появи този автомобил на снимка край офиса на Иво Прокопиев, с всичките 6 антени за украшение, и да се появи някой собственик с такова обяснение?
 Всичко е възможно. Но така, кой знае защо, приказките за подслушване отиват в грешната посока. Не е важно средството.

Има съвсем конкретни данни и косвени доказателства, че Цветанов е подслушвал хора на висши позиции в държавната власт и опозицията, при това със знанието на премиера Борисов. Нека ги припомним.


Ето какво казва премиерът Борисов в сутрешния блок на бТВ на 6 януари 2011 г.:

“Не виждам нищо лошо от това да се слушат министри… 

…Сега се проверяват митниците, сега се проверяват фондовете, сега се проверяват строителите. Всички!”.

По онова време върви като слух, че вечер премиерът Борисов отделял по 2 часа да слуша записи какво си говорят министрите и висши чиновници… Доколко е слух или виц, не е важно. Страшното е, че в държавата точно такива слухове се носят… Борисов ги затвърди с интервюто си тогава.

Ето още един цитат:

6 Януари 2011, бТВ

Водещ: Колко министри се слушат? Излезе, че шест се слушат.


Бойко Борисов: Това вече не е ваша работа. Колкото трябва - толкова. Корупцията е по висшите етажи на властта.

Водещ: Означава ли това, че имате сериозни съмнения за корупция сред вашите министри, че да ги слушате?

Бойко Борисов: Аз съм мнителен човек и искам да имам контрол върху техните действия."
А само върху техните действия ли е искал да има контрол?

Очевидно Плевнелиев, тогава министър, заедно с другите министри са били подслушвани. Дори Дянков, Мирослав Найденов и Трайков след това изказване на премиера най-угоднически му се подмазаха, като казаха, че нямат нищо против да ги подслушват. Срамна държава, срамни министри.

И няма съмнение, че подслушването е било повсеместно.

Из запис на разговор Танов – Дянков: Отврат са, слушат ме…



Ето цитат от изтеклия разговор на шефа на митницата Танов с министъра Дянков:

Танов: Еми не… Те нещата са отврат…


Дянков: Какво?


Танов: Нещата са отвратителни! Аз станах, той (б. р. – Цветан Цветанов) няма един аргумент. Абсолютно празни приказки. Сега в момента ни слушат, но т’ва са…

Дянков: Еми не, к’во като ни слушат…


Танов: Ами не, ама абсолютно празни… Няма един аргумент… …Отврат са, слушат ме, не ми дреме на жилетката, в момента ще му звънят, ще му предадат разговора, но са отврат, защото не се говори с аргументи, а се говори с измислени…

Вижда се, че бившият шеф на ГДБОП Танов добре знае какво ще последва – ще позвънят на Цветанов да му предадат какво казва.

През януари 2011 г. Ваньо Танов даде специална пресконференция, на която каза, че записите между него и премиера Борисов са от специални разузнавателни средства. “С това е наясно всеки, който е работил в службите”, каза Танов (а той е поработил доста).

Анализ на лаборатория от БАН потвърди, че записите са от СРС и са от службите.

И Цветанов призна

В средата на февруари 2011 г. Цветан Цветанов в интервю за в. “24 часа” каза направо, че общо петима души от службата за подслушване в МВР (СДОТО) и в ДАНС са прослушвали записите на шефа на Агенция “Митници” Ваньо Танов. От тези петима души двама са бивши подчинени на заместника на Танов - Антоний Странджев от времето, в което той е бил зам.-шеф на ГДБОП. Цветанов обяснява, че тези двамата са предупредили подслушваните: “Да, това за нас е предполагаемият път на изтичане на информацията за това, че се прилагат СРС-та.”
От думите на Цветанов се разбира, че намира за “обезпокоителни” по-скоро действията на служителите в ДАНС, отколкото на тези в СДОТО, което е на подчинение на МВР.

“Това, което е доста интересно и обезпокоително, е, че в логфайловете от ДАНС се вижда как служител с необходимата парола е прослушвал над 10 пъти един от разпространените записи между премиера и Танов”, казва Цветанов. Министърът не пояснява за кой запис става въпрос - за акцията в пивоварна “Леденика” или за връщането на митничаря Николай Вучев, с когото премиерът играе мач, на работа на Терминал 2 на летище София. Цветанов казва още, че част от “тези прослушвания на разговори в ДАНС” са правени в почивен ден или след 22 часа, което по думите му е необичайно.
Тези петима служители, имали пряк достъп до записите на Танов, ще бъдат подложени на детектор на лъжата, казва Цветанов. Бившият служител на ДАНС Росен Миленов, който публично обяви, че разговорите са автентични, обаче отказал да се подложи на теста. Резултати от проверка с детектор на лъжата по-късно не бяха обявени.

Как изглежда всичко това сега? Министърът на вътрешните работи подслушвал други министри и самия премиер. Невероятно, но факт.

Без някой да го е обявил официално, заради скандала с изтеклите записи

подаде оставка председателят на ДАНС Цветлин Йовчев

Сутринта на 16 февруари 2011 г. - денят, в който той подава оставка, в интервю за бТВ премиерът Борисов се изказва критично за ръководството на агенцията. От думите му се разбира, че в ДАНС е ставало подслушването на шефа на митниците и неговия заместник Странджев, записи от което са изтекли в медиите.

“Да тръгнеш да правиш „операция по шефа на агенция “Митници” и неговото най-близко обкръжение и да дадеш акаунта, на слушалките да стоят техни бивши служители и приятели - това е или непрофесионално, или умишлено, и в двата случая лошо”, каза Борисов и намекна, че са възможни промени в ДАНС. Същия ден шефът на ДАНС подаде оставка.

И не само министри е подслушвал Цветанов. Спомня ли си някой как той чете стенограма от записани със СРС разговори между лекари от Горна Оряховица в парламента? (Това четене в парламента е друго престъпление, за което няма давност, и то ще влезе в съда един ден). Запис на някакви си лекари, някъде из България. Тотално подслушване… 

Управлението на Борисов беше фарс

Такова подслушване не е имало и по време на комунизма. А сега, за разлика от тогава, има закони за подслушването. Може да се подслушва само за “за предотвратяване и разкриване на тежки престъпления, по реда на НПК, когато необходимите данни не могат да бъдат събрани по друг начин”. За това е нужно съдебно разрешение, по искане на прокуратурата.

Същата тази партия ГЕРБ в началото на управлението си започна процедура по импийчмънт на президента Първанов по един-единствен повод - защото той записал разговора си с министър Дянков в президентството и го пуснал на официалния си сайт. Тогава какви приказки за посегателство върху личността заваляха и т. н….

Има достатъчно признания, че в държавата се е подслушвало тотално.
Прокурорите трябва да разпитат Борисов кои министри е подслушвал и да проверят дали това е ставало със съответните разрешения.
 Ще посмеят ли?

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: