неделя, 28 април 2013 г.

Проф. Андрей Пантев: Народът да се извини, че избра мутрите на власт


Вулгарната лексика на Борисов и компания заслужава само презрение, казва известният историк
 
Циничният и вулгарен разговор между екс премиера Борисов, министъра му Миро Найденов и градския прокурор на София Николай Кокинов записан тайно и пуснат в медиите отврати  българите. Какво се крие зад фалшивото мъжкарство на хора, които искат да ни управляват още 4 години анализира аристократът на българската политика проф. Андрей Пантев

Factor.bg 28 Април 2013

- Проф. Пантев, как приемате лексиката на държавници – бивш премиер, министър и градски прокурор на София, която стана достояние на обществото, след записан тайно разговор?

- Примитивна е. Тези хора в действителност се показват такива каквито си въобразяват че са – недосегаеми и непогрешими.

- Ако човек не разпознава гласовете и не знае предварително, кои са героите, нямате ли усещането че си говорят мутри?

- За жалост мутрологията и производните й прояви се усещат непрекъснато в масовото ежедневие. Но в тази връзка, аз искам да акцентирам на един друг въпрос: Кой избра мутрите? Да не би да ги докараха на власт хора от планетата Сатурн? Затова нашият укор към властта е пряк. Но косвено трябва да бъде отправен и към така наречения електорат, който с такова единодушие и над 60% избирателна активност, преди 4 години се произнесе, че трябва да управляват такива „мъдреци”, „интелектуалци”, „бранители на националните интереси” и „отрицатели на корупцията”.

- Защо народът се заблуди, демаскира ли се сега истинският образ на Бойко?

- Не знам какво толкова допринесе за  популярността на Борисов, за тази харизма, която му се приписва  А обяснението на заблудата е самият народ. За да не обиждам народа, преди  употребих думата електорат, макар че народът също носи вина за избора на едни или други политици. Германците носят вина за идването на фашизма, но си го признаха. Не може един човек, който поне до сега не е губил избори да няма нищо общо с българския народ. Просташкото поведение, вулгарността, наглостта явно, че имат рецепция сред една значителна част от нашата общественост. Не упреквам никого – всеки може да бъде заблуден, захласнат – нима така не беше с идването на Царя, или на демократите. Така че този път, пред решителния ден на 12 май, тези, които пускат бюлетина в избирателната урна трябва да знаят против кого гласуват.

- Казвате, че германците са се извинили за грешката си с Хитлер, а българите ще имат ли такава смелост?

- Германците не само са се извинили, извинението просто е формална проява на чест и достойнство. Въпросът е да не се допуснат повече такива грешки, каква е гаранцията, че следващите няма да бъдат същите – това е нашият мъчителен въпрос и нашето тягостно предчувствие  А българите просто трябва да си признаят какво са дупснали – това е не е грешка, а по-страшно – глупост. И мъдрият човек може да направи грешка, но глупостта е непростима и е за дълго време. Даже и за цял живот.

- В упадък ли е българската държавност?

- Какъв упадък, ние сме просто на дъното.

- Каква трябва да е обществената санкция за такъв тип вулгарно поведение на публични личности?

- Презрение. Лошото в България обаче е, че презрението се прилага на принципа на Бай Ганьо - всички са маскари! Не, не всички са маскари, и това е нашата драма, защото всички, които обявяват останалите за маскари с удоволствие биха станали като тях при първа възможност.

- Защо интелигенцията мълчи и приемат смирено тази простащината на бившите управляващи като някаква естравагантност?

- Интелигенцията не е по-малко греховна, отколкото останалите слоеве от българското общество. Интелигенцията винаги е била съпричастна с хората на властта. Нима забравихме как му се мазнеха на експремиера Борисов, как му се кланяха мастити учени и културтрегери, как приемаха да му станат министри, и сякаш е било преди 300 г. , а не преди два месеца. Така че интелигенцията няма право да бъде особен блюстител на българската общественост, особено когато става дума за управление и власт. Иначе имаме постижения и култура и художествени прояви и признати в чужбина таланти, но по отношение на властта, интелигенцията не е по-достойната част от българската общественост.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: