четвъртък, 4 април 2013 г.

Медийните барони срещу журналистите на свободна практика

Важно пояснение: Българският медиен съюз е съюз не на журналисти, а на издателите на медиите. Оттук нататък мисля, че всеки може да си направи изводът от тяхната декларация. Правописът им е запазен.


Декларация на Общото събрание на Български медиен съюз

Ние, членовете на Българския медиен съюз, категорично се противопоставяме на опитите за манипулиране на общественото мнение и европейските институции с представянето на невярна информация за свободата на словото и състоянието на медийната среда у нас.

Тревожно впечатление прави фактът, че група журналисти на свободна практика, които не представляват никого освен себе си, отново подхванаха атака срещу свободното слово в България. Към тази кампания, имаща за цел да дискредитира свободните медии, се присъединиха единствено изданията на кръга „Капитал”. Внушенията се правят най-вече чрез манипулации и невярна информация за медийната среда у нас. Наред с това тази клеветническа кампания оказва натиск върху бизнеса и институциите в страната, като по същество цели дестабилизация и хаос.

Ние, членовете на Българския медиен съюз, категорично заявяваме, че ще се противопоставим с нашето единствено оръжие – сводобното слово, срещу всякакви опити за кипърски сценарий у нас. Не по-малко притеснителен е фактът, че в тази кампания са привлечени дипломати от държави членки на ЕС, в чиито страни българи и румънци са сатанизирани от политиците и медиите им. Коментарите на някои посланици по адрес на медиите, съдебната система и вътрешно-политическата обстановка излизат извън добрия тон и са несъвместими с дипломатическия им статут.
Българският медиен съюз счита, че медийната среда в България се нуждае от саморегулация и единни стандарти в журналистиката. Ето защо ние подкрепяме действия, които водят до публичност и прозрачност както в собствеността, така и в работата на самите медии. Като съзнаваме своята висока обществена отговорност и в израз на категоричната ни воля да защитаваме свободата на словото, Общото събрание на Българския медиен съюз прие Професионално-етичен кодекс на българските медии. Кодексът е отворен за подписване както от членовете на Българския медиен съюз, така и от други медии, които приемат професионалните и етичните стандарти в журналистиката.

Настоящата декларация е приета от Общото събрание на Българския медиен съюз, проведено на 29 март 2013 година. 



Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: