сряда, 3 април 2013 г.

Спират ТЕЦ-ове заради рекордно ниско потребление на ток

Публикувам статията, макр че е отпреди месец, защото не знаехме, че тези, които управляват енергийната система, са знаели, че ни пускат скъп ток.


Енергийната система е пред неуправляемост, заяви Митю Христозов от Енергийния системен оператор

"Енергетика и климат"
неделя, 03 март 2013 17:09

Енергийната система на България е пред изпитание. "Преди години енергийна криза имаше заради недостиг на електроенергия. Сега проблемът и различен – прекалено голям излишък", обясни на пресконференция в късния следобед на 3 март изпълнителният директор на Електроенергийният системен оператор (ЕСО) Иван Йотов.

Това се дължи от една страна на ангажиментите на страната ни, свързани с възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) и съответно задължителното изкупуване на електроенергията произведена от тях и от друга на топлото време през март. Заради топлото време и ранното топене на снеговете язовирите също са пълни и Централното диспечерско управление (ЦДУ) форсира производството от ВЕЦ, тъй като електроенергията от тях е евтина, а и се следи да не преливат. В същото време потреблението на електроенергия в страната бележи средно спад от около 7%. Иначе в сравнение с февруари миналата година спадът в потреблението е 2%.

Значение има и износът, който през същия период на миналата година е бил 950 МВт, а в момента е 130 МВт, отбеляза директорът на ЦДУ Митю Христозов. Спадът на износа се дължи основно на това,  че е топло не само у нас, но и в съседните страни. Освен това те също имат ангажимент за изкупуване на електроенергията от ВЕИ, а и разполагат с евтина електроенергия от ВЕЦ и естествено им е много по-изгодно да ползват собственото си производство, допълни Иван Йотов.

Досега не се е случвало през март да има толкова нисък товар. Така например той беше паднал до 3300 МВт в следобедните часове на 3 март, но три часа по-късно достигна до 4600 МВт и блоковете в спрените централи отново са започнали да се активират, стана ясно от обяснението на Митю Христозов.

Прогнозата колко дълго може да продължи това състояние не може да се направи, каза Христозов. Според Иван Йотов в делничните дни и върховите часове товарът ще се нормализира.  Ситуацията с нисък товар в системата не е нещо необичайно, коментира Митю Христозов и даде за пример 2004 г., когато товарът дори е бил по-нисък от този на 3 март. Той обаче припомни, че през април един от блоковете в АЕЦ "Козлодуй" ще бъде спрян за презареждане и тогава системата ще има нужда от спрените 1000 МВт.

На въпрос на 3e-news.net колко ще струва обаче това спиране на производството на централите, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгения Харитонова каза, че не може да каже. "То за всяка централа си е различно", заяви тя.


Дни преди да напусне управлението, правителството на ГЕРБ ограничава производството на най-евтиния ток в страната. Това съобщи по-рано БГНЕС, позовавйки се на източник от Националната електрическа компания. Според същия източник това означава увеличаване на сметките на ток за крайните потребители.


Очаква се това да се отрази негативно на работата и на финансовото състояние на "Мини Марица Изток", които захранват с въглища термичните централи от Маришкия басейн.


Информационната агенция цитира експерти на НЕК, които са обяснили: "В петък по заповед на Електроенергийния Системен Оператор, който е подчинен на НЕК и Министерството на икономиката, ограничи до невиждан минимум производството на ток в ТЕЦ "Марица- Изток 2".  В рамките на няколко часа производството падна под 450 мвт при възможни 1600 мвт. Решението на правителството е взето в условията на масови бунтове, включително и днес, срещу високите цени на тока".


ТЕЦ "Марица-Изток 2" произвежда най-евтиния ток в страната. От НЕК подчертаха, че при тази ситуация на крайните потребители ще се предлага предимно скъп ток.


От ръководството на Електроенергийния системен оператор /ЕСО/се опитаха да омаловажат ситуацията. Това е нещо рутинно, което се прави от техническа гледна точка за запазване сигурността на системата, коментира и изпълнителния директор на ЕСО Иван Йотов. "В понеделник съм сигурен, че започваме с активиране на блокове там, тъй като ще бъде делничен ден, ще има по-голямо потребление, ще има промишленост, която да работи", каза той. Производството е било намалено и в събота, защото тя почти по нищо не се отличава от неделя по отношение на градусите.


Ръководството на ЕСО се ангажира с възстановяне на спрените мощности, веднага щом потреблението на електроенергия се покачи, а износът се върне в нормални граници. Временното спиране на мощностите няма да се отрази на цената на тока, тъй като те са част от микса, който ДКЕВР определя, е официалното становище на ЕСО.


Заради изключително ниския износ на електроенергия от страната, който през последните дни се движи в рамките на 160 мегавата, при капацитет на мрежата от 1 300 мегавата, както и свитото вътрешно потребление от 3 600 мегавата през деня и 3 300 мегавата през нощта, ЕСО е разпоредил спиране на блокове 3, 4 и 5 в ТЕЦ "Марица Изток 2", блок 2 в ТЕЦ "Марица Изток 1" и два от общо 4 блока в ТЕЦ "Марица Изток 3", обясниха в официално съобщение по-рано през деня от ЕСО.


Намаляването на мощностите е с цел осигуряване на баланса и сигурността на електроенергийната система на страната, посочват от оператора. В системата няма включени мощности и от ТЕЦ "Варна" и ТЕЦ "Марица 3" - Димитровград, ТЕЦ "Бобов дол" е на минимален товар. В момента в системата е основно токът от АЕЦ "Козлодуй" и от възобновяемите централи. Средното производство от соларни мощности на 3 март, се движи в рамките на 750 мегавата.

Енергийната система е пред неуправляемост, заяви обаче пред Дарик Митю Христозов от Енергийния системен оператор. По думите му,  заради вятърните и слънчевите централи стандартните източници от топлоелектрическите централи или са спрени, или са ограничени до минимум производство заради ниската консумация на ток от тях: "На всички сме казали да се намалят, защото няма потребление в България, няма и износ, а има много вятърни и слънчеви централи. В момента всичко е на минимален товар. Разпореждането е за това, че няма кой да им потребява произвежданата енергия", допълни той.

По думите на Христозов не е стандартно за този период от годината да има толкова ниско потребление на ток: "Никога не е имало толкова много слънчеви и вятърни централи. В момента системата е пред неуправляемост". Митю Христозов не се нае да коментира как това ще се отрази върху сметките за ток. Електричеството от ТЕЦ "Марица Изток" 2, чието производство също е ограничено, е с една от най-ниските цени в страната.

Въпреки намаленият износ директорът на НЕК Крум Анастасов не е обезпокоен. "Ние имаме договори с над 20 търговци на електроенергия" и те остават непроменени", каментира той. Не толкова оптимистичен обаче е той по отношение на цените на електроенергията за вътрешния регулиран пазар, които ще бъдат гледани на обществено обсъждане от ДКЕВР на 4 март сутринта. "Ние сме подали информация на регулатора и сме оставили той да реши", каза Анастасов. Припомняме, че намалението е от 0,89 лв./Мвтч, което със сигурност ще удари НЕК сериозно. Според Крум Анастасов финансовият резултат ще е лош. "Щом има намаляване на някаква цена, значи ще има намаление и на финансовия резултат", беше лаконична от своя страна и зам.-икономическият министър Евгения Харитонова. Влошен финансов резултат още отсега обаче очакват и от ЕСО, които също са потърпевши от намаляването на цената на електроенергията за регулирания пазар.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: