сряда, 10 април 2013 г.

Иван Гарелов: Станишев докара уртикария на самотника от Банкя


Само БСП махна старите муцуни


Иван Гарелов
Информационна агенция ПИК


Какво прави сега човекът, който беше като болен за вниманието на медиите и на които дължи кариерата си? Не беше ден, не бяха два, седмици, месец - два… Ясно е, разбира се, че  това е избрана тактика в изграждането на новия му публичен образ - любимецът на народа, станал жертва на лошите хора от улицата и на лошите червени, турци и руснаци. Той е обиден, но подготвя завръщането си като месия, дълго чакан от народа. За целта се подготвя голямата зала „Армеец“, специални осветления, пушеци и други спец ефекти. Гости ще бъдат предани и благодарни  на партията и нейния вожд певци и  интелектуалци. Както и спортисти, които са направили името си през други времена, но няма как, иначе е твърде неудобно да се подсещаме, че при този премиер отбелязахме най-слабото си представяне на олимпиада. Ще дойдат и зорлем докарани с автобуси от цяла България държавни служители, които трябва да представляват „народа“, озарен от щастие  от завръщането на премиера -слънце. На по-задните редове ще седнат и работниците по чистотата от „Титан“, начело с Димитър Борисов, мразен от половината България, защото е собственик на ЦСКА, както и от другата половина, защото работи против ЦСКА. Но до тогава?

Едва ли някой си мисли, че той стои  „сам като куче“ пред телевизора и репетира пози и жестове. Идват хора, „продуцентите“ от МВР начело с прескачащия от скандал в скандал Цветанов - мислят, планират. Но без телевизия не минават. И тъй като  БСП е в настъпление, главната им грижа е как да   реагират с минимални загуби от влияние и гласове. Например Станишев произвежда новина, че ако БСП спечели изборите, премиер ще бъде Пламен Орешарски. Няма изненада. След като БСП не  възнамерява да прави партийно правителство, а на националната отговорност и самият Станишев  няма да бъде премиер, едва ли има друга по-подходяща фигура от  консенсусния Орешарски, неоспорим експерт и професионалист, способен да обедини екип с разнороден състав. С това съобщение Станишев утвърждава линията на БСП да отговори най-пълно на изискванията на протестиращия народ, след като единствена от партиите обнови радикално своите листи.

Ами сега? С какво ще отговори ГЕРБ, където за подобни действия е немислимо и да се говори? И „мозъчният тръст“ около самотника в Банкя измисля, че Станишев се „самооценил като недостоен за премиер“. Искал Орешарски да бъде „кукла на конци“, а самият Станишев да “не носи политическа отговорност.“

След като едно от основните искания на разбунтувалия се народ беше старите лица в политиката да отстъпят място на млади и некомпрометирани  личности, БСП първа и единствена направи болезнената операция да се освободи от честни и заслужили, но амортизирани политици или пък от компетентни и опитни, но загубили доверието на масите кадри. И като се започна една медийна кампания срещу БСП заради промените, сякаш не е имало протести, сякаш самите медии не наричаха БСП партия на „олигарсите“, на „червените барони“, на „несменяемите динозаври“ и какво ли още не. Ако Станишев не бе направил тази промяна, неговата партия нямаше да отговори на новите високи изисквания на европейската левица и на очакванията на българското общество за утвърждаването на БСП като модерна европейска лява партия. От това развитие на голямата лява партия у нас печели цяла България, без оглед на партийни и идейни различия. Но вместо подкрепа или поне разбиране, започна един „смешен плач“ за отиващите си стари кадри. До  този момент медиите се оляха да представят новите министри толкова пространно, че не можахме да запомним никакви подробности. Може би ще е добре да ги повторят още веднъж, така ще изтече и мандатът им. Но не се осмелиха да представят поне едно от новите лица на БСП. Напротив, всички стари кадри получиха такава трибуна в медиите, каквато не са имали, дори когато са били на власт. И тъй като е човешко всеки от тях да се оплаче, че е бил несправедливо отстранен, се стигна до голямото общонародно оплакване на старите муцуни от столетницата. Ако пък някой им възрази, че това е обновление, медиите загрижено питат защо пък е останал Димитър Дъбов или някой друг. Ни така, ни иначе, няма угодия.

Но тъй като групичката пред телевизора в Банкя получава уртикария, когато дори само види образа на политическия си противник Сергей Станишев, тогава дава пълна воля на „демократичните“ си инстинкти, съгласно милиционерската си природа. Щом ги дразни Станишев, тогава не трябва да му се дава думата. Това е толкова просто. В новото си предаване по Нова телевизия Константин Вълков покани Станишев да отговори на натрупалите се въпроси. Очевидно е имало след това такова размахване на камшика, че Вълков бе обвинен, че вероятно е подкупен от младия лидер на БСП, след като го е оставил толкова дълго да говори. Два дни след това Вълков бе отстранен, предаването спряно, а на негово място поставена послушната Кулезич. Обяснено бе, че предаването нямало рейтинг, а пък и рекламираният довчера нов водещ си имал ангажимент в Дарик радио. Същата участ щеше да сполети преди време и Емил Кошлуков, пак бил дал думата на БСП. Това вече не е цензура, не е „намеса“ в работата на медиите, а директно командване от „повелителя на медиите“.

Затова и не се изненадах много, когато водещият Виктор Николаев влезе в играта на „главния продуцент“ на предизборната кампания на ГЕРБ Цветанов и взе участие в театъра, наречен „спонтанно поканване“ на Цветанов при Станишев. Това бе обида към лидера на БСП, защото не е предупреден предварително. Обида и към интелекта на зрителите, които не можеха да не забележат колко готов бе Цветанов да влезе в студиото. Не стига това, но Виктор молеше Цветанов да дойде и в понеделник, ако случайно не е останал доволен. Подобен номер ми скроиха и на мен в това студио. Предполагам колко им е трудно на водещите и на техните началници да удържат на натиска, особено като се има предвид съдбата на онези, които не са козирували на командите. Все пак като колега бих им казал, че колкото повече отстъпват, толкова по-често ще им се налага да го правят.

Подозирам, че е имало намеса и в странната позиция на СЕМ да не се показват и героизират хората-факли. Като се има пред вид предимно резервираната му позиция или по-скоро отказа от позиция досега, предполагам, че върху СЕМ е бил оказан силен натиск да не се показват повече самозапалващите се, защото развалят спектакъла за доволния от управлението на ГЕРБ български народ. Намесиха се и някои хуманисти, които смятат, че показването на кадри от самозапалванията води до подражание. На мен пък ми напомня времето на възродителния процес, когато от ЦК на БКП бяха наредили на телевизията да не показва кадри от демонстрации в Южна Корея, защото можело да се научат нашите турци как се прави демонстрация. Аз пък съм на мнение, че тези хора се запалват не за да бягат от живота, а като последна останала им форма на протест и саможертва, ще се върнем на този въпрос.

А до тогава, по-високо билото, колеги!



Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: