петък, 5 април 2013 г.

Цецерон ребром: в кипежа на обществения гъдел

     Сантиментален садизъм с кренвирш


     Иво Балев, в."Сега", 5 април 2013

     Цецерон временно се оттегли от активна оперативна дейност и се отдаде на Партията, която взе курс на предизборна борба. Прие поста начщаб на предизборната кампания, проведе стотици срещи със структурите и комитетите на територията на страната, проучи безчислено количество досиета на калинки, гущери без опашки, октоподи с гръбнак и други кандидат-кандидат-депутати. Най-после листите бяха подредени, стратегията - издялкана, акцентите - разцъкани, приоритетите - наринати.

     Цецерон обяви начало на Предсрочния поход към 42 НС с пресконференция.

     Изложи доклада си, изпълнен в обичайните риторически фигури: синтактичен апокалипсис, брутално изнасилване на естествената фраза, оргиастичен патос, сантиментален садизъм.

     Репортерското тяло изпадна в колективен гърч и отделни опити за самонараняване с маникюр в слуховите органи.

     Първа се окопити стегната репортерка от спортно издание; с няколко постравматични тика тя насече въпрос:

     - Г-н Цецерон! Казахте, че във вашите листи! Няма парашутисти! Защо?

     - Защото много ги бият, а и Партията над никого не опъва парашут. Знаете за случая в Коиловци, когато съответните френски граждани кацнаха в детелината и бяха динамично поцепени от съответните пъдари и пазачи на това, което имат като имот в съответното населено място. А гражданите на Република Франция - екстремни командоси! Представяте си наши... Вярно, имаме кандидати, изключително добре подготвени за селски бой, но съгласете се, че една калинка, спусната от горе, лесно би могла да бъде малтретирана и опъната по цялата палитра от Наказателния кодекс. Не бихме искали това да се случи.

     Репортерка с тежка форма на гражданска съвест и обществен сърбеж зададе следващ въпрос:

     - Г-н Цецерон, кажете ни как е застъпен при вас гражданският елемент?

     - Една от идеите ни, лично моя идея, ако трябва да се изразя откровено, е в устройството на така наречения наш личен живот да въведем отново гражданството. Така ултимативно ще пречупим гръбнака и на битовата престъпност и въобще ще постигнем една оптимизация на гражданските и междусъседските отношения, видяно през призмата на милиционерската оптика. И както винаги, ще разчитаме на будното гражданско общество активно да сътрудничи на органите за охрана на обществения ред с качествени сигнали, слухове, клюки, фантазми, конфабулации и всичко това, което може да послужи за повишаването на кредитния рейтинг на доверие, което кореспондира между гражданите и МВР.

     - Ще имат ли простите граждани представителство при вас? - постави подвъпрос репортерката и разлюля строги гърди.

     - На мен дори ми е малко неудобно да отговарям на този въпрос. Знаете, че дългата резервна скамейка на Партията е пълна с прости граждани. Просто с багер да ги ринеш. Знаете, че на предишната си длъжност имах известен опит с багер и трябва да ви кажа, че с това, което имам като багер, аз мога да копам трупове, а мога и да рина прости индивиди от сложния социум.

     Стара и опитна журналистка с чисто нова чанта постави ребром въпрос, който погъделичка начщаба по реброто Адамово:

     - А ще си почистите ли къщичката по случай Българската пролет?

     Той раздвижи енергично гръден кош:

     - Сами виждате, че бившият началник на НАП, който се занимаваше с нормативната и фискална хигиена на моите 6 къщички, днес е в нашите листи, кандидат-депутат. Само по себе си това дава най-подробен отговор на вашия въпрос: който чисти, влиза в листи. И неслучайно, когато той разчистваше прахоляка около произхода на моето имотно състояние, неведнъж ми разказваше приказката "Кренвирши за смет". Виждате какъв е резултатът. Защото всичко това беше една недостойна игра, прахоляк в очите на гражданския материал и нечистоплътна игра на отпадъчни елементи.

     Репортер от неправилна медия зададе четвърт въпрос:

     - Замислихте ли се дали...

     - Не! - отговори Цецерон.


Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: