неделя, 2 юни 2013 г.

ГЕРБ загива, ако не махне Фидосова и Цветанов

Емил Караниколов PressTV.bg,31 май 2013 

Емил Караниколов е бивш депутат от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание. По образование е икономист. Караниколов стана популярен като автор на идеята кандидат-кметовете и кандидат-депутатите да минават на психотест. Преди изборите политикът сам се отказа да влезе в листите на партията заради разочарованието си от някои политики на ГЕРБ. Той призна, че напуска партията отвратен.

Потърсихме го, за да сподели мнението си за грешките, които повлякоха ГЕРБ надолу. „Какво да ви кажа - това беше ясно още миналата година. Но Бойко Борисов си беше решил, че ще управлява още 30 години...", с горчива усмивка казва Караниколов.


Г-н Караниколов, учуден ли сте, че ГЕРБ смени позицията си и в крайна сметка влезе в зала и гласува макар и против новия кабинет?

ГЕРБ е най-непредвидимата партия. В нея всяко решение е предпоследно. Заповедите там са като в казармата: „Гласувайте!" или „Не гласувайте!" Мисля си - нали Бойко Борисов каза, че премиерът Пламен Орешарски стриктно изпълнява програмата на ГЕРБ. Ами тогава трябваше да гласуват за кабинета с две ръце, за да изпълни докрай програмата. Т.е. това, което те не са могли да изпълнят поради лошата тройна коалиция, сега ще се изпълни, само че чрез дивиденти. Ако мислят за България и наистина се предлага тяхната програма, би трябвало да гласуват за изпълнението й.

Тежките престрелки между лидера на „Атака" Волен Сидеров и Бойко Борисов докъде може да ескалират?

Сигурно е, че между ГЕРБ и „Атака" не може да има никакви допирни точки, защото ГЕРБ успя да разбие групата на „Атака" и това няма да бъде простено, няма да бъде забравено. Така че между двете партии не може да има никакви срещи и споразумения.

Но безспорно добрата новина е, че в крайна сметка кабинетът беше гласуван в парламента макар и „на косъм"?

Това, че имаме правителство, е добре за всички. Да влизаме в спиралата на нови избори, означава безвремие, безвластие, нещата още повече ще се влошат, а страната има нужда от спешни законодателни мерки.

ГЕРБ обаче имат жалба за касиране на изборите. Възможно ли е да има връщане назад?


При ГЕРБ има много противоречия. Това няма да им бъде нито първото, нито последното. Ние печелим изборите и същевременно оспорваме изборния резултат. Не трябва да се борим с изборния резултат, а да преосмислим цялостната си политика през тези години. Защото успяхме да настроим всички партии срещу нас. В момента сме в патова ситуация. Ние сме първите, но никой не пожела да се коалира с нас. Казано на езика на футбола, който бившият премиер много добре владее и постоянно прилага - ГЕРБ е партията, вкарала най-много голове на първенството, но не става шампион. Шампионът е друга партия.

В тона ви се усеща много разочарование, а вие бяхте твърде лоялен към ГЕРБ?


Аз съм, меко казано, много разочарован.

Кое ви отблъсна най-вече - политиките на партията, поведението на шефовете?

От политиките, които се проведоха, от хората, които сега отново са в листите на ГЕРБ. Хора, които създадоха толкова много гафове, толкова много скандали - имам предвид Лъчезар Иванов, известен като Лъчо Мозъка, фамозната Искра Фидосова и други знайни и незнайни борци, които толкова много грешиха и сега отново са в парламента. А щяхме да сме партия, където за гафове се маха... Толерират се хора, които са послушни, които натискат едни бутони, които не използват мозъка си, а и хора, които всъщност работят срещу ГЕРБ.

Тук включвате ли Цветан Цветанов? Бивши депутати от ГЕРБ вече заявиха, че той е клатил лодката на ГЕРБ, и дори са предупреждавали Борисов, че партията ще потъне.

Ще говоря с конкретни факти. Във всички избирателни райони, където бяха издигнати т.нар. отличници на ГЕРБ, имам предвид Цветанов, Искра Фидосова, Цецка Цачева, Лиляна Павлова, те загубиха от своите опоненти от БСП. И получиха по-слаби резултати. В Търново Цветанов изгуби, като получи по-малко гласове, в Стара Загора Лиляна Павлова загуби, в Монтана и Плевен Цецка Цачева загуби. Тоест всеки от тези псевдоотличници губи. Което показва, че те са отличници само в представите на Борисов. А в очите на избирателите явно са двойкаджии.

Това ли е голямата грешка на Борисов - да се предоверява на неподходящи хора? Всъщност повечето лидери на управляващи партии допускат тази грешка...

Двата големи воденични камъка бяха Цветан Цветанов и Симеон Дянков.
Те го завлякоха на дъното. Той се предовери на тези хора и те го повлякоха дълбоко надолу... Борисов за последно държеше единия и казваше, че му вярва, и ето докъде го докара тази вяра.

Но тази самонадеяност я призна самият Борисов. Той каза, че управляващите са били твърде горделиви и това ги е подвело.

Това главозамайване продължава, то не е излекувано. ГЕРБ продължава да се държи като управляваща партия, а вече е опозиция и трябва да почне да работи като такава.

Г-н Караниколов, харесват ли ви новите министри?

В новия кабинет има хора от различни партии. Не знам дали ще се сработят помежду си. Но нека да не прибързваме с оценките. Нека започнат да работят в полза роду и тогава ще ги критикуваме. Все пак имат право на 100 дни толеранс.

А възможно ли е ГЕРБ да последва съдбата на други партии, дошли на власт с фойерверки, а след това за нула време се стопяват?

Спомням си едно изказване на Борисов преди година - веднъж, когато отиваха за някакво откриване в София-област, той каза, че ГЕРБ ще управлява 30 години. Седмици след това ГЕРБ падна от власт. Същите думи ги е казвал Александър Стамболийски преди преврата на 8 юни, когато пада от власт. Всеки един държавник, който си повярва, че ще управлява дълго, че е безалтернативен, означава, че е загубил реална представа къде е, за какво е там и какво трябва да върши. Така че това, което предстои, е едно приземяване, смяна на възлови хора в изпълнителната комисия, които доведоха до този абсолютен крах. Нужни са нови лица - необременени, необвързани, с чисто минало, и да се работи здраво. Хората искат работа, това, че си опозиция, не означава, че трябва да се бойкотира, да се напускат пленарни заседания. Опозиция не значи, че всяко нещо, което управляващите предложат, автоматично трябва да се отхвърли, защото го предлага политическият опонент. Предстои едно преосмисляне, приземяване и ако това не се направи, ГЕРБ ще изчезне безславно както НДСВ. И както изчезнаха много политически субекти от политическия хоризонт...

Пагубно ли ще бъде за ГЕРБ, ако се концентрира основно върху това да събаря новата власт?

Това състояние го определям като падане от политическата сцена, но за да не се превърне и в падение, трябва сериозна работа. Трябват нови кадри, защото тази идея, този проект трябва да продължи да се развива, но не с тези хора, които не са желан политически партньор за никого в България.

А ГЕРБ има ли път и бъдеще като дясна партия?

За една партия се определя дали е лява, или дясна партия не само по програмата, програмите на всички партии са хубави, колкото и някои неща да звучат неправдопобно. Но зависи от хората и от нейните действия. В ГЕРБ е пълно с хора, които идват от полицията, от образователната система, такива хора не бих определил като дясномислещи. Много малко бяха бизнесмените в ГЕРБ, които бяха представени в парламента. Не бих казал, че това е типичната дясна партия.

Но пък ето сега една лява партия ни предлага сериозна подкрепа на бизнеса.

БСП се държи много повече като дясна партия.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: