неделя, 24 март 2013 г.

Само през последната година 26,13% от българските деца са напуснали училище и са заминали за чужбина с родителите си

24.03.2013 / 11:50
 
от: "Гласове"



Само през последната година 26,13 на сто от българските деца са напуснали училище и са заминали за чужбина с родителите си. Това сочи анализ на Министерството на образованието за отпадащите и преждевременно напусналите системата ученици, съобщава "Труд". По-притеснителното е, че не е ясно какво става с обучението на тези деца, след като напуснат България.
"За съжаление няма достатъчно добри механизми, чрез които да се следи този процес в страните, в които има най-голям емигрантски поток от българи", се казва в документа на Образователното министерство.
Проблемът е, че тези ученици могат да минат в графа "неграмотни" в справките на Европейския съюз. В същия анализ е отчетено, че 5716 ученици са повтаряли годината заради слаб успех. Повечето от двойкаджиите, които повтарят два пъти и повече една и съща учебна година са в гимназиите. От ведомството обмислят поредица от мерки, които да задържат учениците от рисковите групи зад чиновете. Няма обаче стратегия за тези, които заминават зад граница.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: