неделя, 24 март 2013 г.

Съдебната власт скоро ще стане прицел на протеста, прогнозира омбудсманът

18.03.2013 / 15:35 от: Гласове


 
Неработещата и нереформирана съдебна власт скоро ще се окаже под прицела на гражданското недоволство: това прогнозира в интервю за "Дарик" националният омбудсман Константин Пенчев. Според него реформата в съдебната власт е спряла преди няколко години, а липсата на справедливост е един от най-болезнените проблеми за българите.
Според Пенчев фактът, че протестите са били насочени срещу монополите, не трябва да успокоява управляващите и политиците, че неработещата ни съдебна власт е останала на заден план.
Протестите минават и покрай Съдебната палата пътьом, но то не е пътьом. Това съмнение в ефективно работещата съдебна система и справедливост в правораздаването стои у хората и то също ще избие рано или късно. Трябва да се знае и това, няма да им се размине и тази реформа. Ако някой си мисли, че съдебната система от само себе си ще се оправи и че хората ще забравят за нея, няма да се случи това, предупреди омбудсманът. Константин Пенчев изтъкна, че това е най-болезненият проблем, защото върхът на справедливостта би трябвало да бъде съдебната система - съдът.
Този протест показва много сериозен проблем в нашето общество и ние, институциите, трябва да го решим. Омбудсманът точно тук му беше мястото и съм доволен и благодарен на протестиращите, които потърсиха контакти с мен, аз им казах и на тях, и сега го повтарям: голяма част от исканията са напълно смислени, изпълними и който говори за хората на улицата като анархокомунисти, хора с два пръста чело, това го казаха видни наши политици, това просто показва, че не разбират хората и затова ще си платят рано или късно", добави още Пенчев.
По думите му от тук нататък всички управляващи, поне в близките години, ще имат един стрес: Нощем ще се стряскат, като си помислят, че някое тяхно решение може да извади тези хора на улицата.

Първия Български Бутон за споделяне

Няма коментари: